Da li možete da zatrudnite ako pijete pilule

Autor:

Ukratko, da. Pilule za kontracepciju u određenim slučajevima nisu stoprocentna zaštita od neželjene trudnoće.

Možda zaštita od neželjene trudnoće nije jedini razlog zbog kojeg pijete pilule za kontracepciju, ali sasvim sigurno jeste jedan od glavnih. A kad pijete pilule, poslednje što očekujete je da ostanete u drugom stanju.

Ali, i to se dešava. Oralna kontracepcija nije sto posto pouzdana, podaci američkog Ministarstva zdravlja kažu da čak pet do devet od sto žena zatrudni uprkos činjenici da uzima pilule.

Dakle, trudnoća nije sasvim isključena, ali pre nego što počnete da paničite, evo šta su "faktori rizika".

Sve se svodi na to koliko ste odgovorni. Da li pilule uzimate tačno onako kako vam je lekar prepisao, odnosno, da li ste "savršen korisnik" ove kontraceptivne metode, ili ste "prosečan korisnik".

"Savršeno" u ovom kontekstu znači da pilule uzimate svakog dana u otprilike isto vreme, bez izuzetka. Dakle, svakog jutra ili svake večeri okvirno u isto vreme, u skladu sa uputstvima lekara. To je, jasno, najbolji način da se zaštitite od neželjene trudnoće. Kad se pilule za kontracepciju koriste ovako kako je opisano, pružaju zaštitu od neželjene trudnoće u visokih 99 odsto slučajeva.

"Ako pilule uzimate svakog dana, u približno isto vreme, sve će biti kako treba", kaže dr Meri Džejn Minkin profesor ginekologije i akušerstva na Jejlu, za Women's Health.

"Problem je u tome što će većina žena povremeno zaboraviti da popije pilulu."

I eto objašnjenja.

"Prosečno" u ovom kontekstu znači da će žena recimo jednom ili dva puta u toku meseca zaboraviti da popije pilulu u toku dana, ili će je uzeti kasnije nego obično (a za određene vrste oralnih kontraceptiva i tri sata "kasnije" može da smanji efikasnost), što će oralnu kontracepciju učiniti manje pouzdanom, pa ona u slučaju takvog korišćenja pruža zaštitu od neželjene trudnoće u 91 odsto slučajeva.

Određeni lekovi takođe mogu učiniti zaštitu manje efikasnom, recimo, neke klase antibiotika, lekova protiv gljivica ili protiv napada. Ako vam drugi lekar specijalista prepiše određenu terapiju, obavezno napomenite da uzimate oralnu kontracepciju.

A ukoliko niste sigurni da li će nova terapija smanjiti stepen zaštite, najsigurnije je da odete kod ginekologa da proverite kako stoje stvari.

Kako da budete mirni?

Uzimajte pilulu svakog dana u isto vreme.

Ukoliko vam je prepisana terapija za neko drugo oboljenje, proverite sa lekarom da li ti lekovi smanjuju efikasnost zaštite od neželjene trudnoće.

Šta ako se ipak desi da ostanete u drugom stanju dok pijete pilule?

OBAVEZNO o tome obavestite svog ginekologa. Nemojte doći na pregled kao da ste ostali u drugom stanju "tek onako". Vaš lekar će vas posavetovati o sledećim koracima.

Kontracepcija u '20, '30. '40. godinama

Povezano

Sve vesti