Haradinaj: Otvaramo granicu s Albanijom!

Autor:

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj najavio je da od Nove godine više neće biti fizičkih prepreka na "granici" Kosova i Albanije, piše prištinski Zeri. Marko Đurić: Da li će neko iz EU reagovati?

194
A- A A+
balkan region srbija bosna bugarska makedonija albanija balkanci Foto: MONDO, Mario Milojević

Ovaj medij navodi da je ta nada Haradinaja zasnovana na razgovorima i planovima sa premijerom Albanije, Edijem Ramom.

Zeri podseća da je Haradinaj u jednom intervjuu ranije rekao da je, kada je putovao za Tiranu, pola sata čekao da uđe u Albaniju i pola sata da uđe na Kosovo.

Na konstataciju novinara da "u svim ostalim zemljama EU nema granica, te da su granice ostale samo ruševine prošlosti" i pitanje šta će Priština uraditi da ih ukloni, Haradinaj je rekao da je sa premijerom ramom i ostalim kolegama razgovarao o tome da se negde na prelasku iz jedne godine u drugu, ta granica otvori.

Tači: Neophodna korekcija granica

Na insistiranje novinara da kaže da li će to biti u novogodišnjoj noći, Haradinaj je rekao da se nada.

"Granica Kosova i Albanije ukida se 1. januara"

"Nadam se da hoćemo. Konačno. Biće kamera. Biće praćenja, ali neće biti fizičke prepreke, neće biti fizičkog prisustva kontrole", rekao je Haradina, preneo je portal Zeri.info.

Na Haradinajevu izjavu odmah je reagovao direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić koji je istakao da je to nastavak napada i uvreda na račun Srbije i njenog rukovodstva, a koji su, kaže, počeli kad je predsednik (Aleksandar) Vučić pokušao da nađe kompromisno rešenje za Kosovo.

Za Federiku Mogerini, Maju Kocijančić i "sve ostale u EU", Đurić je imao pitanje - da li će i na koji način reagovati na pretnje iz Prištine, koje su "izazov miru i stabilnosti u ovom delu Evrope".

Đurić je na vanredno sazvanoj konferenciji za novinare naveo da je Haradinaj sinoć za albanske medije rekao da od Nove godine više nehe biti fizičkih prepreka na granici Kosova i Albanije, ni prisustva kontrole.

"Uoči Nove godine oni planiraju da uklone granicu - za nas između Srbije, za njih - između nezavisnog Kosova - i Albanije", rekao je Đurić, dodajući da je to već 28. izjava u kojoj neko od albanskih zvaničnika, bilo sa Kosova, bilo iz Albanije, poziva na prisajedinjeje naše južne teritorije Albaniji, ovog puta propraćene i pretnjama ratom.

Povezano

Sve vesti