• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Procena umesto zakona: Veće penzije opet dogodine

Izvor mondo.rs Izvor MONDO/Beta Izvor MONDO/Tanjug

Vlada predlaže da se promeni Penzijski zakon tako da se izbaci formula o usklađivanju, već da Vlada procenjuje kada penzije treba da budu veće. Vučić: Novo povećanje možda u 2019.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas penzionerima u Srbiji da će, pored najavljenog povećanja penzija od sledećeg meseca u visini od 8,8 do 13,2 odsto, u narednoj godini moći da očekuju dodatno povećanje od tri, četiri, a ako bude moguće i pet odsto.

Vučić je odgovarajući na kritike da se "penzije samo vraćaju na staro" na period pre 2014. godine, kada je donet Zakon o privremenom umanjenju penzija, rekao da će svaka penzija u odnosu na pre četiri godine, kada su penzije "smanjene zbog katastrofalne politike koja nas je dovela do bankrotstva", biti veća.

Vučić: Hvala penzionerima

Vučić je rekao da će 1. januara 2019. godine Srbija biti u deset zemlja Evrope sa najnižim dugom. Kaže da će tada javni dug iznositi 48 odsto BDP-a. "Ja sam ponosan na tu činjenicu. I penzioneri treba da budu ponosni jer su nam oni najviše pomogli, na sebe i na svoju zemlju koja je to uspela da napravi", rekao je Vučić.

Penzije će, napominje, biti uvećane za najmanje 8,8 posto, a za neke 13,2 odsto.Kaže da neki prenebregavaju tu činjenicu i navodi da će penzionerima kojima nisu smanjivane penzije, što obuhvata one sa primanjima do 27, 28 hiljada dinara, a to je 69 odsto penzionera (od 1,75 miliona penzionera), penzija biti povećana za pet posto.

"I oni će imati najveći rast u odnosu na 2014. godinu", dodao je Vučić.

Kaže da je sve to značajno više od nivoa inflacije za taj četvorogodišnji period odgovarajući tako na kritike da povećanje penzija nije usklađeno sa inflacijom.

"Hoćemo i sledeće godine da uvećamo tri,četiri ili ako budemo u mogućnosti i pet posto penzije", kaže predsednik.

Vučić: Napisaću pismo penzionerima

"Penzioneri sami znaju kome mogu da veruju i sami će da vide šta će da bude sledeće godine", dodao je on.

Fiskalni savet: Ne menjati evropski sistem "afričkim"

Fiskalni savet, savetodavno tel Vlade Srbijem negativno je ocenilo ukidanje formule za usklađivanje penzija. To da Vlada ima diskrecionu mogućnost da isplaćuje "novčano uvećanje" uz penziju, bi ugrozilo predvidljivost koja karakteriše evropske penzijske sisteme, čime bi se penzijski sistem Srbije "degradirao na nivo najnestabilnijih sistema u zemljama Severne Afrike i Bliskog Istoka“. "Predlažemo da se zakonske izmene povuku kako ne bi došlo do ugrožavanja jednog od ključnih ekonomskih i društvenih sistema u Republici Srbiji", sugeriše Fiskalni savet u svom saoopštenju i poziva da se, umesto ukidanja, teško stečena stabilnost penzijskog sistema "iskoristi za usvajanje formule za usklađivanje koja bi bila i ekonomski održiva i uživala široku društvenu podršku".

Vučić najavljuje da će prvi put svim penzionerima, ne kako kaže, o državnom trošku, već možda i kao predsednik najveće partije u Srbiji, o trošku stranke koju vodi, da uputi pismo zahvalnosti.

"Da se zahvalim, bez obzira da li je za nas, protiv nas, da se zahvalim za sve ono što su uradili za zemlju. Oni će živeti mnogo bolje u budućnosti, imati mnogo više zahvaljujući sebi, svom strpljenju, trpeljivosti i veri u svoju državu".

VEĆE PENZIJE KAD VLADA PROCENI

Skupština Srbije započela je vanrednu sednicu na čijem dnevnom redu je i predlog Vlade o ukidanju Zakona o privremenom umanjenju penzija.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da se ukida Zakon o privremenom uređenju načina isplate penzija (kojim su penzije umanjene) i da će oktobarska penzija biti isplaćena penzionerima bez umanjenja.

On je obrazlažući zakon o Izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u Skupštini Srbije rekao da stupanjem na snagu tih izmena prestaje da važi zakon o privremenom smanjenju penzija, od 30. septembra.

Objasnio je da osnov za isplatu penzije za mesec oktobar 2018. godine i njeno dalje usklađivanje, čini penzija isplaćena, odnosno pripadajuća za mesec oktobar 2014. godine, usklađena prema važećim propisima.

Kako je dodao, ako je penzija u oktobru 2014. godine bila 50.000 dinara, nakon stavljanja zakona van snage iznosiće 53.954 dinara.

Ustanovljava se mogućnost uvećanja uz penziju, u zavisnosti od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti budžeta Srbije, uz ograničenje da sredstva za to ne mogu biti veća od 0,3 odsto BDP na godišnjem nivou.

Fiskalni savet: Kod države plate "odoka"

Izmenama je, kako rekao, prestaje ovlašćenje Fonda da vrši prinudnu naplatu neuplaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje obustavom jedne trećine penzije osiguranicima koji su obveznici uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Mali: Imamo novca za povećanje plata i penzija

Izmene i dopune predviđaju i promenu načina obračuna visine prevremene starosne penzije za osiguranike kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, takozvani benificirani radni staž, a odlaze u prevremenu penziju uz smanjenje visine penzije, tako da se penali za sve osiguranike računaju u odnosu na sniženu starosnu granicu za svakog konkretnog osiguranika sa benificiranim radnim stažom.

Time se, kako se navodi, pravednije obračunava visina prevremene starosne penzije za te osiguranike, jer se uzima u obzir za njih snižena starosna granica, a ne opšta starosna granica kao do sada.

Komentari 94

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Beca

Ne znam kako će ova vest uticati na opozicija hahahah svaka pohvale za povećanje...

daca

Podrzavam

Sara

Stabilna ekonomija i odmah vece penzije!

special image