mondo.rs

Da li je ovo rešenje za opadanje kose?

Autor:

Kažu da ovo ulje podstiče rast kose...

Opadanje kose može da bude vrlo emotivno iskustvo. Da, to je samo kosa i možda ne bi trebalo da to bude "velika stvar", ali ipak jeste. Onima koji gube kosu to nikada nije prijatno, naprotiv, ali možda postoji rešenje koje će pomoći da kosa ponovo počne da raste.

Novootkriveni trik? Utrljavanje ulja sandalovine na kožu glave.

Novo istraživanje je pokazalo da utrljavanje ulja sandalovine na kožu glavu podstiče rast kose posle samo šest dana.

Naučnici veruju da su razlog za to receptori mirisa, koji reaguju na miris sandalovine i umnožavaju keratin. Neke prethodne studije su pokazale da ulje sandalovine dovodi do umnožavanja keratina u koži, što ubrzava zarastanje rana, pa su naučnici želeli da provere da li to ulje ima isti efekat na keratin u kosi.

Istraživači su ljudsku kožu i tkiva glave uzete sa donora koji se podvrgao zatezanju kože lica, podvrgli tretmanu sandalovinom.

Šest dana kasnije, nivo keratina se povećao, koža je počela da se regeneriše, a kosa da raste. Veruje se da miris sandalovine blokira gene koji dovode do izumiranja ćelija keratina, a naučnici veruju da bi ovo otkriće moglo da pomogne u konačnom pronalaženju leka za ćelavost.

Stručnjaci upozoravaju da pre nego što ovo proglase rešenjem za opadanje i gubitak kose, moraju da urade još istraživanja, ali da svakako vredi probati.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.