MONDO/Tanjug

SVIREPI ZLOČIN: Masakr na Koranskom mostu

Autor:

Brutalno ubistvo 13 krajiških Srba na Koranskom mostu u Karlovcu, u Hrvatskoj, na današnji dan pre 27 godina, jedan od najsvirepijih zločina na početku razbijanja Jugoslavije, ocenio je predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

5
A- A A+
crkva sveća sveće spc Foto: Mondo/Goran Sivački

Pripadnici hrvatske policije i paravojnih snaga ubili su 21. septembra 1991. godine na Koranskom mostu 13, a teško ranili četiri pripadnika rezervnog sastava JNA, uglavnom iz kordunaškog mesta Krnjak.

Linta je u saopštenju podsetio da je hrvatsko pravosuđe za ovaj monstruozni zločin tek 2014. godine osudilo samo jednog pripadnika hrvatskih paravojnih snaga - Mihajla Hrastova, koji je osuđen na svega četiri godine zatvora, što, kako je istakao, predstavlja duboko vređanje žrtava i njihovih porodica.

"Branitelji" pobacali sveće sa Koranskog mosta

"Ovo je bila dvadesettrogodišnja farsa od suđenja, što se moglo i očekivati od etnički motivisanog hrvatskog pravosuđa. Protiv ostalih ubica nije čak ni pokrenuta istraga iako je na suđenju utvrđeno da je na Srbe pucano iz više oružja a deo njih je zaklan nožem", naveo je Linta, posećajući da je Hrastov iz zatvora izašao 14 meseci ranije.

Šesta presuda za Koranski most - četiri godine

Linta je ponovo zatražio od srpskog Tužilaštva za ratne zločine da pokrene istragu za zločin na Koranskom mostu s ciljem i da ostale ubice 13 krajiških Srba bude procesuirane.

Povezano

Sve vesti