Ovako je govorio "Dečak iz vode"

Autor:

Princ roka Milan Mladenović danas bi napunio 60 godina

Ovako je govorio "Dečak iz vode" Foto: Mondo/Goran Sivački

Na današnji dan pre 60 godina rođen je Milan Mladenović, frontmen jedne od najuticajnijih grupa nekadašnje Jugoslavije- Ekatarine Velike.

Veliki umetnik koji je obeležio jednu epohu naše muzike i ostavio nam "tamnoljubičaste" stihove, napustio nas je jako mlad - kada je imao 36. godina. Milanu Mladenoviću je pozlilo tokom jednog koncerta, nakon čega je otkriveno da boluje od raka pankreasa. Preminuo je četiri meseca kasnije.

Osim kultnih pesama i posebne energije, ostaju nam i ove rečenice velikog umetnika:

Mir, brate, mir

Milan je bio aktivan tokom antiratnih protesta u Beogradu. Zajedno sa članovima bendova Električni Orgazam i Partibrejkeri, 1992. godine formira projekat "Rimtutituki". Ključni refren "Mir, brate, mir!" pesme "Slušaj 'vamo" promovisan je koncertom na kamionu koji je kružio ulicama glavnog grada. "Moja prva i najveća želja bi bila da se probudim i da ustanovim da je 1990. godina i da kažem: Uh, al sam nešto ružno sanjao!"

O muzici:

"Ako pogledaš našu političku i ekonomsku situaciju, nećeš videti nijedan jedini zračak sunca. U takvim okolnostima, ja ne mogu da pevam veselice i poskočice, jer to nije u skladu sa mojom ličnošću. Ako će nekome biti lakše, onda neka moju muziku klasifikuje kao tamnoljubičastu".

O TEBI:

"Kroz život se možete boriti protiv svega, samo protiv sebe – ne! Dakle, borite se za svoju ličnu slobodu i demokratiju, ne dozvolite da vas neki lažni srebrnjaci i krivo 'opravdane' norme uguše i opterete. Borite se za svoj život!"

 "Ljudi se obično plaše da oslobode energiju, zato što na taj način otkrivaju znatan deo sebe i svoje ličnosti: time znači, pokazujemo sva svoja unutrašnja doživljavanja i preživljavanja. S druge strane, mnogi ne vole da vide taj energetski naboj jer ih to zastrašuje. Nema razloga potiskivati ono što je u nama! "

Povezano

Sve vesti