Evo kako se osećaju ljudi kada prestanu da jedu brzu hranu i koliko ti simptomi traju...
Ljudi koji žele da prestanu da jedu brzu hranu prolaze kroz isti osecaj tuge, umora i depresije, kroz koji prolaze osobe koje se odvikavaju od droga, pokalao je novo istraživanje.
Ali, ako onaj ko želi da se "skine" sa brze hrane izdrži pet dana, ti simptomi se polako ublažavaju, želja za tom hranom i umor se smanjuju.
Istraživanje pokazuje da mozak postaje zavisan od masne i brze hrane, i da je ljudima koji su navikli na takvu ishranu teže da te navike promene, nego što se ranije mislilo.
Istraživaci sa Univerziteta u Micigenu prvi su koji su analizirali kako prestanak konzumiranja obradene i brze hrane utice na ljude.
Šecer i so su namirnice koje kod ljudi uzrokuju iznenadnu želju za hranom, zbog koje ljudi impulsivno biraju masne i nezdrave namirnice. A ignorisanje potrebe tela za cašom gaziranog napitka, hamburgerom, ili nekom grickalicom, slatkišem, cini da se ljudi osecaju iscrpljeno i neraspoloženo.
Ovaj osecaj ocaja zatim navodi ljude da ponovo posustanu pred nezdravim namirnicama i veoma im otežava da pocnu zdravije da se hrane, kaže vodeci autor istraživanja dr Ešli Girhart.
Oko 231 odraslih ispitano je o tome kako su se osecali dok su prestajali da jedu brzu i nezdravu hranu, u eksperimentu koji je trajao oko godinu dana.
Ucesnici su prijavili da su tužni, loše raspoloženi, umorni i da su imali jaku želju za tom hranom prvih dva do pet dana nakon što su prestali da je jedu. Ovi simptomi odvikavanja poceli su da blede nakon pet dana, kažu naucnici, isticuci da su slicni kao kod odvikavanja od droge.
Isti tim istraživaca je ranije sproveo studiju u kojoj je utvrdeno da neke namirnice, poput cokolade ili pice deluju na deo mozga odgovoran za nagrade. To znaci da mozak može da se navikne na ove namirnice i da traži još.
Strucnjaci podsecaju da milioni ljudi širom sveta imaju problem sa gojaznošcu, zbog cega ukazuju na potrebu za zdravijom ishranom.