Trebinjci biciklima krenuli na Solunski front

Autor:

Članovi biciklističke sekcije Planinarskog društva "Vučji zub" iz Trebinja jutros su krenuli u Solun, na put dug 750 kilometara, gde će 29. septembra prisustvovati centralnom događaju povodom 100 godina od proboja Solunskog fronta.

Na put, sa dva člana pratnje, krenulo je 10 biciklista od kojih najmlađi ima svega 14, a najstariji 45 godina.

Predsednik biciklističke sekcije Planinarskog društva "Vučji zub" Mićo Milošević istakao je da će tokom putovanja proći kroz Skadar, Tiranu, Ohrid, Bitolj, kao i da će se, ukoliko im to vremenski uslovi dozvole, popeti na vrh Vorasa - Kajmakčalan, gde će obići spomen-kapelu posvećenu Svetom Iliji.

"Mi smo na građanski i sportski predstavnici Republike Srpske na ovom putovanju, jer su nas podržali Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport i kabinet predsednika Republike, a na obeležavanju ove godišnjice biće prisutni visoki zvaničnici Republike Srpske i Srbije", rekao je Milošević.


On je podsetio da su članovi sekcije učestvovali i u obeležavanju 100 godina od smeštanja srpske vojske na ostrvo Krf, kao i da su do sada u više navrata organizovali poklonička putovanja do Jasenovca, Svete Gore, Soluna...

Za ovaj daleki put spreman je i sedamnaestogodišnji Petar Spaić, za koga je ovo prvi put da u kontinuitetu vozi više od 750 kilometara.

"Ovo putovanje mi mnogo znači, jer na ovaj način želim da iskažem svoju zahvalnost precima koji su nama, njihovim pokoljenjima, doneli slobodu koju smo čekali više vekova", rekao je Spaić.

Trebinjci će na ovom šestodnevnom putovanju proći kroz Republiku Srpsku, Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju i Grčku.

Solunski front u Prvom svetskom ratu je nastao kao pokušaj Saveznika da pomognu Kraljeviini Srbiji u jesen 1915. protiv združenog napada Nemačke, Austrougraske u Kraljevine Bugarske.vi

Povezano

Sve vesti