Za heroje Solunce biciklirali 1.000 km (VIDEO)

Autor:

Nakon deset dana i oko 1.000 kilometara pređenih biciklom kako bi obeležili stogodišnjicu od proboja Solunskog fronta, pripadnici Udruženja "Prijatelji 72. Specijalne brigade" vratili su se u Beograd.

2
A- A A+

prvi svetski rat, kajmakčalan Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Srpska prestonica je završna tačka maratona "Stazama Solunaca - Slobodni sinovi". gde su junaci naših dana, spominjući jednu od najslavnijih bitaka Prvog svetskog rata - za Dobro Poljei čuveni planinski masiv Nidže i vrh Kajmakčalan - položili po kamen s Kajmakčalana na Osmatračnicu u Pionirskom parku.

Izvor: Tanjug

Sedamnaest spomena

Četrnaest članova ekspedicije je tokom putovanja obišlo Polikastro, Zejtinlik, Kajmakčalan, sela Bač, Dobroveni i Skočivir, Bitolj, Prilep, Štip, Zebrnjak kod Kumanova, Vranje, Niš, Ražanj, Paraćin, Lapovo, Topolu i Oplenac.

Vođa ove četrnaestočlane ekspedicije, pukovnik u penziji Miodrag Kapor, rekao je da su tokom 1.000 kilometara dugog puta, koji je počeo u Pančevu, obišli 19 memorijala, što spomenika što grobalja, a neka od njih i obnovili ili obeležili kako bi putnici namernici znali šta oni predstavljaju, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

"U svakom ratu ginu vojnici, ali ako postoje država, porodica i potomci onda oni nisu umrli. Prelazeći svaki milimetar ove trase, osećali smo sve veće poštovanje prema tim junacima i svugde nastojali da podsetimo i na događaje, ali i na sve one male, nepoznate ljude koji su zapravo učinili ta herojska dela. Molimo državu da se spasu od zaborava svih onih 1.200.000 umrlih u tom ratu, koji su dali svoje živote da bismo mi danas slobodno živeli", rekao je on.

Trebinjci biciklima krenuli na Solunski front

Pristune je pozdravio i načelnik Odeljenja za tradicije i veterane Uprave za tradiciju, standard i veterane Ministarstva odbrane Srbije pukovnik Dragan Milković.

Povezano

Sve vesti