• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne brinite, VAŠI STARI EVRIĆI VAŽE posle maja 2019.

Izvor MONDO/Tanjug

Stare novčanice od 100 i 200 evra ostaju u opticaju i nakon maja 2019, kada startuju nove novčanice koje je nedavno predstavila Evropska centralna banka.

U Narodnoj banci Srbije su za jedne beogradske novine rekli da nema potrebe da se novčanice evra prve serije menjaju za novčanice nove serije, odnosno da će sve stare novčanice ostati u opticaju bez vremenskog ograničenja.

ECB će nove novčanice pustiti u promet 28. maja 2019. godine, a u NBS napominju da stare nikako neće time propasti niti će izgubiti vrednost zbog uvođenja novih.

Ovo su nove novčanice od 100 i 200 € (FOTO)

Kad je reč o uvođenju novih novčanica, kažu da će najveći posao biti prilagođavanje bankomata, s obzirom da su donekle promenjene dimenzije novčanica od 100 i 200 evra - smanjena je visina novčanica koje su sada izjednačene s onima od 50 evra.

Na novčanicama su poboljšane bezbednosne karakteristike, a to znači da je otežano falsifikovanje.

U NBS još objašnjavaju da su novčanice od 100 i 200 evra poslednje u nizu koje čine seriju "Evropa", jer su već u opticaju one od 5, 10, 20 i 50 evra, dok se nova novčanica od 500 evra neće štampati.

Sve novčanice nove serije imaju unapređeni dizajn i elemente zaštite u odnosu na novčanice prve, "A" serije, koje će i dalje biti paralelno u opticaju, bez vremenskog ograničenja njihove važnosti, navode u NBS.

Tagovi

nbs

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Djo

Jednom recju...upumpavaju nerealan novac...da pokriju inflaciju... ili da kupe socijalni mir

Skoroteča

Kao sto sam rekao ja iskljucivo koristom funte najsigurnija imperialna novčanica svoju istedjevinu drzim u Royal Bank of Scotland i mirno spavam.

Goldman

Najbolja valuta da se stedi je zlato ulozite u zlato deponujete u neku swiss banku i mirni ste vredece i posle 1000 godina nema promene .

special image