• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Špar" kupuje "Ideu", "Rodu" i "Merkator"?

Izvor mondo.rs

Holandski trgovinski lanac dolazi u Srbiju preuzimanjem poznate mreže. Ova opcija je bila u igri i kada je došlo do krize u hrvatskom "Agrokoru". Roba u "Šparu" kvalitetnija ali i skuplja nego u "Lidlu".


Holandski trgovinski lanac "Špar" u Srbiju će ući tako što će kupiti "Merkator S" u našoj zemlji, nezvanično saznaju "Novosti".

Ova opcija, navodno, postojala je i na početku krize sa "Agrokorom", ali se odustalo zbog velikih problema koji su zahvatili hrvatski gigant, koji gazduje "Merkatorom S", u čijem sastavu su "Idea" i "Roda".

VIŠE NEGO DOBRODOŠLI...

Na tržištu Srbije ima prostora za dolazak velikih trgovinskih lanaca, kao što je holandski Špar, a najave dolaska tako velikih investitora govore o stabilnosti tržišta u našoj zemlji, izjavio je ministar trgovine Rasim Ljajić. Ta investicija bila bi, kaže, više nego dobrodošla.

Ipak, kako je sedište Zberbanke, kao vlasnika "Agrokora", u Beču, gde se nalazi i "Šparovo" sedište za centralnu i istočnu Evropu, vrlo verovatno je da se vode pregovori da im se ustupi ritejl u Srbiji.

Uz to, ruski bankari nemaju preterani interes da "ređaju police po Balkanu", tvrdi izvor, pa će do konačnog dogovora najverovatnije i doći. Ako već i nije! Inače, "Špar" kad osvaja nova tržišta uglavnom ide na akviziciju i dopunjava se onim što mu nedostaje, za razliku od "Lidla", koji ima "grinfild" investicije. "Špar" je klasičan ritejl lanac, sa premijum robom.

Da polako kucaju na naša vrata, potvrdio je i za B 92 direktor "Špara" za proširenje i razvoj Boštjan Brantuša. Oni će, navodno, kada stabilizuju tržište u Hrvatskoj, preći na našu zemlju.

Ipak, sa svime treba biti strpljiv i čekati konkretne odluke, jer se i "Lidl" najavljivao godinama, smatra ekonomista Dragovan Milićević.

"Ova informacija je i mene iznenadila", kaže Milićević. "Špar" je trgovinski lanac koji je više kategorije, i po ceni i po kvalitetu, od "Lidla" i drugih trgovina. Kao što je "Merkator". Ipak, to našim građanima donosi samo veći asortiman, ali je ta roba većim delom uvozna.

SPAR ILI ŠPAR?

U Srbiji je Spar, firma holandskog porekla poznatija, po nemačkom izgovoru Špar.


Kao što i "Lidl" nabavlja bar 70 odsto robe od svojih matičnih firmi, koje su van Srbije. Jedino su Slovenci uspeli da se izbore da dobar deo asortimana bude domaćeg porekla. Ovako, imaćemo još jedne koji će da izvlače novac iz zemlje a da ne upošljavaju dodatne kapacitete u Srbiji. "Špar" našim građanima sigurno neće doneti niže cene.

Na tvrdnje da bi "Špar" mogao da preuzme "Merkator S", ekonomista Milićević kaže da nije isključeno da oni to urade. Ako imaju eksterni razvoj, sigurno da postoji šansa i želja da kupe "Merkator". Sigurno je i da će doneti dobru cenu, ali i kvalitet. Međutim, mislim da će morati i da se prilagode domaćoj platežnoj sposobnosti. Ni "Lidl" nema iste cene u Slovačkoj, Sloveniji ili Grčkoj. Sigurno je da "Špar" neće biti jeftiniji od "Lidla" i "Disa",  navode "Novosti".

Trgovinski lanac "Špar" osnovan je u Holandiji 1932. godine. Posle osnivanja, širili su se dalje po zemlji, da bi 1947. godine otvorili prvu radnju u Belgiji. Danas postoje u 34 zemlje, sa oko 16.000 radnji. Najveći lanac supermarketa je u Austriji, a ogranak za centralnu i istočnu Evropu osnovan je 2007. godine sa sedištem u Beču.

Komentari 31

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Boban

Nama je potreban ovakav lanac sa što manje domaćih proizvoda jer su skuplji i nekvalitetniji od inostranih.

Petar

@Boban Ako nema domacih proizvoda, i saljes novac u inostranstvo, sta mislis sta ce da se desi sa drzavom koja tako posluje a nema neku naftu ili tako nesto? Da, bankrotirace. Moramo uvek preferirati domace, koliko god je to moguce i realno izvodljivo jer je to prosto u nasem interesu.

xxx

Јадан смо ми постали народ. Слаће нам робу треће класе, а за новац који у другим земљама ЕУ продају по првој класи. И то све под изговором да ми нисмо земља чланица, па се не морају према нама придржавати квалитета прописаних у земљама ЕУ, али зато кад им нешто одговара у интересу ЕУ, онда Србија мора да усклади законе према њиховим правилима, јер тобоже тежимо ка њиховом чланству. Ужасно западно лицемерје.

special image