"Špar" kupuje "Ideu", "Rodu" i "Merkator"?

Autor:

Holandski trgovinski lanac dolazi u Srbiju preuzimanjem poznate mreže. Ova opcija je bila u igri i kada je došlo do krize u hrvatskom "Agrokoru". Roba u "Šparu" kvalitetnija ali i skuplja nego u "Lidlu".

29
A- A A+
idea, agrokor, prodavnica Foto: Mondo/ Goran Sivački


Holandski trgovinski lanac "Špar" u Srbiju će ući tako što će kupiti "Merkator S" u našoj zemlji, nezvanično saznaju "Novosti".

Ova opcija, navodno, postojala je i na početku krize sa "Agrokorom", ali se odustalo zbog velikih problema koji su zahvatili hrvatski gigant, koji gazduje "Merkatorom S", u čijem sastavu su "Idea" i "Roda".

VIŠE NEGO DOBRODOŠLI...

Na tržištu Srbije ima prostora za dolazak velikih trgovinskih lanaca, kao što je holandski Špar, a najave dolaska tako velikih investitora govore o stabilnosti tržišta u našoj zemlji, izjavio je ministar trgovine Rasim Ljajić. Ta investicija bila bi, kaže, više nego dobrodošla.

Ipak, kako je sedište Zberbanke, kao vlasnika "Agrokora", u Beču, gde se nalazi i "Šparovo" sedište za centralnu i istočnu Evropu, vrlo verovatno je da se vode pregovori da im se ustupi ritejl u Srbiji.

Uz to, ruski bankari nemaju preterani interes da "ređaju police po Balkanu", tvrdi izvor, pa će do konačnog dogovora najverovatnije i doći. Ako već i nije! Inače, "Špar" kad osvaja nova tržišta uglavnom ide na akviziciju i dopunjava se onim što mu nedostaje, za razliku od "Lidla", koji ima "grinfild" investicije. "Špar" je klasičan ritejl lanac, sa premijum robom.

Da polako kucaju na naša vrata, potvrdio je i za B 92 direktor "Špara" za proširenje i razvoj Boštjan Brantuša. Oni će, navodno, kada stabilizuju tržište u Hrvatskoj, preći na našu zemlju.

Ipak, sa svime treba biti strpljiv i čekati konkretne odluke, jer se i "Lidl" najavljivao godinama, smatra ekonomista Dragovan Milićević.

"Ova informacija je i mene iznenadila", kaže Milićević. "Špar" je trgovinski lanac koji je više kategorije, i po ceni i po kvalitetu, od "Lidla" i drugih trgovina. Kao što je "Merkator". Ipak, to našim građanima donosi samo veći asortiman, ali je ta roba većim delom uvozna.

SPAR ILI ŠPAR?

U Srbiji je Spar, firma holandskog porekla poznatija, po nemačkom izgovoru Špar.


Kao što i "Lidl" nabavlja bar 70 odsto robe od svojih matičnih firmi, koje su van Srbije. Jedino su Slovenci uspeli da se izbore da dobar deo asortimana bude domaćeg porekla. Ovako, imaćemo još jedne koji će da izvlače novac iz zemlje a da ne upošljavaju dodatne kapacitete u Srbiji. "Špar" našim građanima sigurno neće doneti niže cene.

Na tvrdnje da bi "Špar" mogao da preuzme "Merkator S", ekonomista Milićević kaže da nije isključeno da oni to urade. Ako imaju eksterni razvoj, sigurno da postoji šansa i želja da kupe "Merkator". Sigurno je i da će doneti dobru cenu, ali i kvalitet. Međutim, mislim da će morati i da se prilagode domaćoj platežnoj sposobnosti. Ni "Lidl" nema iste cene u Slovačkoj, Sloveniji ili Grčkoj. Sigurno je da "Špar" neće biti jeftiniji od "Lidla" i "Disa",  navode "Novosti".

Trgovinski lanac "Špar" osnovan je u Holandiji 1932. godine. Posle osnivanja, širili su se dalje po zemlji, da bi 1947. godine otvorili prvu radnju u Belgiji. Danas postoje u 34 zemlje, sa oko 16.000 radnji. Najveći lanac supermarketa je u Austriji, a ogranak za centralnu i istočnu Evropu osnovan je 2007. godine sa sedištem u Beču.

Povezano

Sve vesti