mondo.rs

KONAČNO: Oštrije po huliganima! (Valjda)

Autor:

Nadležni predlažu izmene zakona o učestvovanju u tučama, neredima i incidentima na utakmicama. Evo šta sve izmene predviđaju! Da li mislite da će ove nore mere doneti rezultate?

KONAČNO: Oštrije po huliganima! (Valjda) Foto: Mondo/Goran Sivački

Ko se potuče, zapali baklju, uništava imovinu, nosi masku ("fantomku") preko lica na utakmicama mogao bi izvesno vreme da provede iza rešetaka!

Ovo je jedna od novina Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama o čijim bi predloženim izmenama trebalo da se izjasne poslanici Skupštine Srbije ove jeseni.

Prema predloženim izmenama zakona, zatvor od 30 do 60 dana ili novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara predviđena je za one koji fizički napadnu učesnike sportske priredbe, uništavaju imovinu, poseduju pirotehnička sredstva, maskiraju se prilikom nasilja, prenose "Večernje novosti".

U nasilje i nedolično ponašanje, osim napada na učesnike, bacanje predmeta na teren, izazivanje nereda, paljenje navijačkih rekvizita... ubuduće će biti inkriminisano (zabranjeno i kažnjivo) i "pokušaj unošenja ili isticanje u sportskom objektu obeležja kojima se vređaju nacionalna, verska ili druga osećanja ili izaziva mržnja i netrpeljivost koja može da dovede do fizičkog sukoba".

Jedna od tuča na prethodnim derbijima

Istini za volju, a ovaj Zakon postoji od 2003. godine, s tim da je pretpreo nekoliko izmena (poslednju 2013. godine), nije do sada doneo prave rezultate. I posle donošenja zakona bilo je mlaćenja po stadionima (ili oko njega), kazne koje su izricane nisu bile adekvatne, mnogim izgrednicima se opraštalo.

Fudbalski klub Partizan je, recimo, po nalogu UEFA, instalirao stotinak kamera oko i na stadionu u Humskoj, ali posle velike i brutalne tuče na južnoj tribini polovinom decembra 2017. godine tokom "večitog derbija", odgovarala je tek nekolicina i to uglavnom inostranih (hrvatskih) državljana.

Bilo je i slučajeva da su pojedini "navijači", tačnije huligani, uprkos zabranama prisustvovanja utakmicama mirno i bez uznemiravanja dolazili na utakmice, čak i vodili navijanje...

Na 158. "večitom derbiju" koji je odigran pre samo nekoliko dana dogodilo se neko tuča, uključujući onu ispod severne tribine i to baš u trenutku kada su igrači Crvene zvezde došli da se pozdrave sa sa svojim pristalicama. Policija je sve posmatrala bez reagovanja...


NOVINE ZA ORGANIZATORE

- Klubovi će biti dužni da dostave policiji podatke o licu (ime i prezime, i JMBG) koje je kupilo ulaznicu za sportski događaj; Isto pravilo važi i za one koji imaju sezonske ulaznice ili propusnice. Po završetku utakmice ili nekog drugog nadmetanja, MUP mora da obriše sve podatke;

- Kaznu od 1 do 2 MILIONA dinara platiće sportski savez, društvo ili organizacija koji ne osiguraju bezbedno održavanje priredbe (utakmice), ne obezbedi vođenje evidencije o prodaji ulaznica... Organizatori i dalje moraju da obezbede redarsku službu ("pravno lice ili preduzetnika za obavljanje poslova privatnog obezbeđenja").

NOVINE ZA POLICIJU

- Policija mora da izvede od 2.500 do 3.000 ljudi prilikom organizovanja događaja visokog rizika, posebno fudbalskog derbija, kako bi sprečila incidente;

- Policija će, a ne redarska služba, sprečavati ulaz na stadion (sportski objekat) licu kome je izrečena mera zabrane prisustvovanja sportskim priredbama. Utvrđeno je da je dosadašnja praksa bila loša, jer redarska služba ne može da ima podatke o tome kojem licu je izrečena zabrana prisustvovanja utakmici;


Povezano

Sve vesti