Katalonija opet "gori", 14 povređenih (VIDEO)

Autor:

U sukobima između katalonskih separatista i policije danas je u Barseloni povređeno 14 ljudi, a šest osoba je uhapšeno, saopštila je policija.

3
A- A A+


Uoči godišnjice održavanja nezakonitog referenduma o nezavisnosti Katalonije, u tom severoistočnom španskom regionu sve više rastu tenzije, ocenjuje AP.

Katalonski separatisti su se danas okupili da protestuju protiv novog marša španske policije koja zahteva veće plate.

Lokalna katalonska policija je intervenisala, formirajući barijeru kada su separatisti gađali ljubičastom bojom muškarca koji je učestvovao u maršu u znak podrške policiji Španije.

Policajci su koristili pendreke kojima su gurali separatiste i držali ih odvojene od suprotstavljenih grupa.

Izvor: Youtube/RTS

Na referendumu u Kataloniji 1. oktobra 2017.  glasalo je oko 2,26 miliona ljudi, a 90 odsto njih se izjasnilo za otcepljenje.

Posle toga,  27. oktobra 2017. godine, Katalonija je i zvanično proglasila svoju nezavisnost.

Nakon proglašenja nezavisnosti, Vlada Španije je odmah pokrenula član 155. Ustava Španije čime je raspušten celokupan katalonski parlament uključujući i predsednika Katalonske vlade Karlesa Pudždemona, potpredsednika kao i sve ministre u parlamentu.

SAD, Nemačka, Francuska,  Velika Britanija. Slovačka i Turska izrazile su podršku Španiji i njenom teritorijalnom integritetu, navodeći da ne priznaju nezavisnost Katalonije.

Pudždemon se vratio u Belgiju

Povezano

Sve vesti