Crna Gora: Plakati "Nikad više 1918."- "odmazda Srbije"

Autor:

U više crnogorskih gradova jutros su osvanuli plakati sa natpisom “Nikad više 1918”.

100
A- A A+
Cetinje Foto: MONDO

Neimenovani autori, ukazujući na istorijske događaje iz prve polovine prošlog veka, sa plakata su poručili da se navršava “100 godina od zločina i sramote belog terora”, piše Cetinjski list.

Slogan plakata je “Za pravo, čast i slobodu Crne Gore”.

"U nemilosrdnoj odmazdi i represiji nad narodom Crne Gore počinjenim od strane Srbije, njene vojske, žandarmerije i domaćih izdajnika u njenoj službi, zbog aktivnog otpora okupaciji i aneksiji svoje domovine, jedne od najstarijih balkanskih država, između decembra 1918. i avgusta 1929. godine, u vrtlogu pakla i smrti nestalo je nekoliko hiljada ljudi.

Ubijeno je preko 3.200 ljudi, od kojih mnogi i zverski. Opljačkano je i popaljeno preko 5.800 crnogorskih domova i drugih objekata. Hapšenja, mučenja i zatvaranja prošlo je preko 4.700 muškaraca, žena i dece.

Prognano je ili primorano na egzil više od 3.000 crnogorskih porodica. U gotovo svakom naselju kroz koje su prošle srpske kaznene jedinice vršena su silovanja devojaka i žena usled kojih je veliki broj njih kasnije činio samoubistva davljenjem ili vešanjem. Čitava Crna Gora prošla je kroz sramoćenja neviđena u njenoj celokupnoj istoriji", stoji na plakatima kojima su oblepljene cetinjske ulice.

Plakate su, kako su objavili mediji, izlepili ljubitelji komitskog pokreta i Krsta Zrnovog Popovića.

Plakati su osvanuli u Podgorici, Pljevljima, Kotoru, Herceg Novom, Cetinju, Bijelom Polju i drugim gradovima.

Obrnuta situacija dogodila se u aprilu u Budvi - tada su postavljeni bilbordi kojima se slavi ulazak srpske vojske u gradd.

Te bilborde bile su postavile budvanske vlasti i na njima se slavio "oslobodilački ulazak srpske vojske 1918. godine u Budvu, na Mitrovdan..

Povezano

Sve vesti