Svima nam se desi da voće i povrće počne da truli pre nego što stignemo da ga pojedemo. Evo kako da duže ostane sveže.
Činjenica je da određeno voće i povrće veoma brzo počne da truli, ali ako znate kako da ga čuvate, možete da mu produžite svežinu.
Držite sve odvojeno
Stručnjaci kažu da ne bi trebalo da držite zajedno voće i povrće jer neko voće, poput banana, avokada i breskvi proizvode etilen gas, koji ubrzava truljenje ostalog voća i povrća.
Zato, umesto da sve stavite u korpu za voće, a povrće u istu fioku ili na istu policu, razdvojite ih.
Vaza za povrće
Kada želite da produžite svežinu svežih biljaka ili špargle, najbolje je da ih držite u staklenoj vazi ili tegli.
Stručnjaci savetuju da koren biljaka ili špargle uvijete u ubrus i tako ih sačuvate od truljenja ili da ih držite u vazi/tegli u koju ćete sipati oko dva centimetra vode. To će ih hidrirati i sprečiti da brzo satrule.
Zamrzavajte
Već znate da zamrzavanje može da produži svežinu nekih namirnica, ali možda niste znali da to važi i za voće i povrće. Eksperti predlažu da luk iseckate i stavite ga u praznu flašu, koju ćete potom staviti u zamrzivač i uzimati po komad kada vam je potrebno.
Još jedan od načina da luk duže ostane svež je da ga ubacite u najlon čarapu u boji kože (tamnija će sprečiti da svetlost dođe do luka, pa će brže satruliti), a da na kraju vežete čvor. Čarapu napunjenu lukom držite na hladnom, svetlom i suvom mestu, kako bi dugo bio svež.
Uz cirkulaciju vazduha i svetlost, luk može da bude svež i do šest meseci!
Celer zamotajte u foliju
Ako vam je nakon obroka ostalo celera, držite ga u frižideru, ali pre toga ga zamotajte u foliju – samo pazite da ne bude previše čvrsto. Vlažnost u fioci frižidera i folija će pružiti dovoljno vlage da celer zadrži hrskavost, a istovremeno će pustiti da etilen gas izađe. Na ovaj način, celer može da ostane svež do dve nedelje.
Jabuke držite sa krompirom
U kesu ili torbu u kojoj držite krompir ubacite jabuku ili dve i odložite ih na hladno i suvo mesto. Jabuke proizvode etilen gas (zbog kojeg truli drugo voće), a to pomaže krompiru da duže bude svež.