• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EPS prodaje "zelenu energiju"

Izvor Tanjug

EPS je danas na Sajmu zaštine životne sredine i prirodnih resursa predstavio novi proizvod na tržištu električne energije za komercijalne potrošače - zelenu energiju sa garancijom porekla.

Firme će moći od EPS-a da kupe struju proizvedenu isključivo iz obnovljivih izvora energije i time doprinesu očuvanju zaštiti životne sredine i porizvodnju iz obnovljivih izvora.

Garancije porekla električne energije izdate u Srbiji će u narednom periodu važiti i u Evropi.

Direktor Sektora za razvoj slobodnog tržišta u EPS Snabdevanju Bratislav Džombić je objasnio da je zelena energija namenjena za upotrebu krajnjim kupcima i da je proizvedena uz povoljne uticaje na životnu sredinu.

"Na tržište danas uvodimo u ponudu proizvod koji je potpuno ekološki", naglasio je Džombić.

Uvedena je garancija porekla na tržištu električne energije, koja garantuje da struja vodi preklo iz obnovljivih izvora.

Garanciju čini elektronski dokument koji kupcu dokazuje da je struja proizvedena iz obnovljivih izvora energije, tako da svaki prizvedeni megavat zelene energije ima svoju etiketu.

 Džombić kaze da proizvođač zelene energije mora prvo da se registruje u registar proizvođača iz obnovljivih izvora energije, a zatim da se registruje u EMS - u.

Krajem 2017. godine stekli su se, kako kaže, svi regulatorni uslovi da se u Srbiji primeni sistem garancija i u januaru 2018. počelo sa radom telo za izdavanje garancije porekla.

"Sistem grarancije porekla je uređen na evropskom nivou, tako da će ta garancija izdata u Srbiji važiti i u drugim državama i u skladu je sa praviima Evropske asocijacije ", naveo je Džombić.

EPS proizvodi 30 odsto struje iz hidro potencijala i ti megavati su u sistemu garancije porekla energije iz obnovljivih izvora energije.

"Na ovaj način razvijamo bolju i čistiju energiju za budućnost koja dolazi", poručio je Džombić.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image