Tanjug

Olakšice za poslodavce: Manji porez na zarade

Autor:

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će od 1. januara 2019. biti ukinuti doprinosi za nezaposlene na teret poslodavaca u iznosu od 0,75 odsto, čime se ukupno opterećenje na zarade smanjuje sa 63 na 62 odsto.

58
A- A A+
siniša mali, sinisa mali, Foto: MONDO/Stefan Stojanović


"To je jasan signal privrednicima da se krenulo putem da opterećenja na plate budu manja s ciljem stvaranja veće konkurentnosti i pospešivanja zapošljavanja", rekao je Mali na konferenciji za novinare, na kraju posete tima Međunarodnog monetarnog fonda Srbiji radi razgovora o prvoj reviziji aranžmana u okviru Instrumenta za koordinaciju politika (PCI).

Ministar je takođe rekao da će do kraja oktobra izaći sa novim zakonom o naknadama, što podržava i Međunarodni monetarni fond, a kojim se predviđa ukidanje pojedinih parafiskalnih nameta, što je, kaže, vrlo važna mera jer privrednici traže predvidljivost naknada.

Treća mera za povećanje konkurentnosti je, kako je naveo, novi obračun poreske amortizacije za osnovna sredstva, čime će se ubrzati obračun amortizacije.

"Time ohrabrujemo i motivišemo investitore da od 2019. više ulažu u osnovna sredstva, da nabavljaju nove tehnologije i mašine", objasnio je on.

Dodao je i da su u nacrtu budžeta za 2019. godinu opredeljene nikad veće javne investicije od 208 milijardi dinara.

"To je 25 milijardi više nego 2018, a ovde govorimo o novim industrijskim zonama, kilometrima autoputeva, rekonstrukciji železnice...", rekao je Mali.

Ministar je najavio i niz stimulativnih mera koje će do kraja ovog meseca biti definisane za inovativne tehnogloije i za IT industriju, kao što je poseban set poreskih mera i olakšica koje će motivisati investitore da ulažu u tu industriju koja može biti još veći kontributor BDP-u.

Povezano

Sve vesti