• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Penzije nikad veće, rast plata u fazama"

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Ministar finansija Siniša Mali kaže da će penzije biti od osam do 13,3 odsto veće svim penzionerima, a da će do kraja oktobra biti poznato koliko će konkretno biti povećane plate u javnom sektoru u 2019. godini.


Mali je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predstavnicma MMF održanoj povodom prve revizije novog aranžmana sa tom međunarodnom finansijskom insitucijiom podsetio da je već ukinut Zakon o privremenom smanjenju penzija, te da će penzije od oktobra biti "nikad veće".

Ministar finansija je rekao da je dobijena saglasnost MMF-a da se povećaju penzije i za penzionere koji primaju do 32.285 dinara, te da očekuje da će na sednici Vlade Srbije biti odlučeno da se tim penzionerima penzije povećaju za pet odsto.

On je naveo da će 2019. godine biti definisan novi sistem indeksacije penzija koji će se primenjivati od 2020. godine.

Kada je reč o povećanju plata u javnom sektoru Mali je rekao da će se plate povećavati u fazama, te da je sa MMF dogovoreno koliki je prostor za to povećnaje u narednoj godini.

Precizirao je da će do kraja oktobra biti izneti konkretni podaci o tome i naglasio da je Vlada Srbije posvećena sprovođenju reforme plata u javnom sektoru za koju kaže da je jedna od ključnih reformi na kojoj se radi već četiri godine.

Od danas veće penzije!

Dobre prognoze za Srbiju MMF-a i Svetske banke

Šef Misije MMF Džejms Ruf je gostujući na RTS izjavio da je razgovarano da ukupno povećanje plata u javnom sektoru bude oko sedam odsto.

"Sistem novih zarada koji Vlada predlaže, sa mogućnošću da se uravnoteže plate u javnom sektoru na jedan bolji način, tako oni koji zaslužuju više plate - prosvetni radnici, lekari, medicinske sestre će dobiti veće povećaje i nadam se da će te reforme proći", rekao je Ruf.

Govoreći o penzijama, on je istakao da će nakon četiri godine penzije biti "odmrznute", kao i da će se ravnomerno povećavati.

Prema njegovim rečima, sa Vladom je razgovarano i da od 2019. budu doneti novi propisi indeksiranja penzija, kojima bi povećanje penzija bilo zasnovano na pravima.

Komentari 209

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

MR78

Kakvo je prezime ministra finansija takve su nam i plate i penzije.

Kako da ne

Dobar vic

Firgaljakse

A gorivi,gad,struja...'će da pojeftini kad dignete plate i penzije??? A mi što radimo kod privatnika smo građani drugog reda,jel???

special image