Smrt gardista - misterija i posle 14 godina

Autor:

Danas se navršava 14 godina od kada su gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović poginuli u vojnom objektu Karaš u Topčideru, gde su bili na straži.

5
A- A A+

garda, garda srbije, vojska, vojnici, gardisti, vojnici u gardi Foto: Mondo/Stefan Stojanović


Vojna istraga tvrdila je da se radilo o ubistvu i samoubistvu, dok je nezavisna državna komisija ocenila da ih je ubila treća osoba.

Početkom decembra 2016. je medijima predstavljena 3D forenzička analiza događaja koja pokazuje da su gardisti ubijeni.

Vlada Srbije je 8. decembra 2016. godine odlučila da formira komisiju za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista, ali javnost nije upoznata da li se ta komisija sastajala i da li je eventualno došla do novih podataka.

Prema Vladinoj odluci komisiju čine predstavnici Ministarstva odbrane, Vojno-bezbednosne agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije, Višeg javnog tužilaštva, Tužilaštva za organizovani kriminal, kao i advokati Predrag Savić, Aleksandar Đurić, Aleksandar Đorđević i Olgica Batić.

Ispred ulaza u objekat Karaš na Topčideru organizacija Žene u crnom će održati komemorativni skup u crnini i ćutanju, a potom u Knez Mihailovoj ulici u centru Beograda protestnu akciju "Nikada nećemo zaboraviti zločin u Topčideru".

Gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović stradali su 5. oktobra 2004. godine u tajnom vojnom objektu Karaš, u Topčideru, gde su bili na straži.

Posle pogibije vojnika tadašnji Vojni sud je sproveo istražne radnje, a veštaci koje je angažovao zaključili su da je Jakovljević ubio Milovanovića, a onda pucao u sebe.

Slučaj "Gardisti": 12 godina, a ni početka suđenja

Međutim, nezavisna komisija, koja je formirana po nalogu tadašnjeg predsednika Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, obavila je svoj uviđaj, ekshumirala leševe, sprovela sudsko-medicinsko i balističko veštačenje i zaključila da je gardiste ubila treća osoba. Tu verziju događaja potvrdilo je i veštačenje američkog FBI.

Pretkrivični postupak protiv NN lica pokrenut je 2008. godine, nakon što je veštačenjem FBI-a stavljena tačka na višegodišnje spekulacije da li su gardisti ubijeni ili su se poubijali međusobno.

Otkriće forenzičara: Gardisti na Topčideru ubijeni

Država Srbija je po nalogu Ustavnog suda porodicama isplatila po 5.000 evra zbog neefikasne i nedelotvrone istrage kakva je do sada vođena, uz nalog tužilaštvu da sprovede brzu i delotvornu istragu, koja će dovesti do razrešenja tog slučaja.

Gardiste u Topčideru su ovako ubili!

Povezano

Sve vesti