Fonet

I Željka Cvijanović proglasila pobedu

Autor:

I Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za predsednika Srpske Željka Cvijanović proglasila je pobedu, rekavši da na osnovu 74 odsto prebrojanih glasova ima prednost od 28.500 glasova u odnosu na protivkandidata Vukotu Govedarcu.

2
A- A A+

željka cvijanović Foto: MONDO/Vedran Ševčuk

Prema prvim preliminarnim rezultatima izbora u BiH, kandidatkinja SNSD-a i aktuelna premijerka Željka Cvijanović ubedljivo vodi u trci za predsednicu Republike.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH do sada je obradila 1.260.597 glasačkih listića na kojima su građani Srpske glasati za izbor novog predsednika.

Od ukupno 2.240 biračkih mesta obrađeno je 1.760, a prema prvim preliminarnim podacima Cvijanović voci sa osvojenih 234.912 glasova (47,67 posto).

Iza nje nalazi se kandidat Saveza za pobedu, Vukota Govedarica, koji je usvojio 210.066 glasova (42,63 posto).

U trci za potpredsednika RS iz reda bošnjačkog naroda, sa osvojenih 13.130 glasova, vodi kandidat SDA Ramiz Salkić, a iza njega je nezavisni kandidat Ćamil Duraković sa osvojenih 6.151 glasova.

Što se tiče pozicija potpredsednika Srpske iz reda hrvatskog naroda, prema preliminarnim rezultatima u vodstvu je Josip Jerković iz koalicije okupljene oko HDZ-a BiH. On je osvojio 1.637 glasova, a sledi ga nezavisni kandidat Slavko Sekulić sa 888 osvojenih glasova, preneo je portal Klix.ba.

ŠTABOVI RAZLIČITO BROJE

"Ja imam 226.797 glasova, a Govedarica 198.239 i to je nedostižno, rekla je Cvijanovićeva i dodala da će ta razlika na kraju biti još veća. Zahvaljujem se svima koji su mi dali glas. Reći ću da sam zadovoljna i ponosna i očekujem da će ova razlika rasti", rekla je Cvijanovićeva.

Govedarica je, međutim, nešto kasnije na konferenciji za medije rekao da u njegovom izbornom štabu imaju potpuno drugačije podatke i da, na osnovu 40 odsto prebrojanih glasova, on ima prednost od oko 5.000 glasova.

Dodik: Pobeda čista kao suza!

"Ja imam 131.453 glasova, dok Željka Cvijanović ima 126.551", rekao je Govedarica i istakao da veruje da će se taj trend održati i da će pobediti.

U trci za članove Predsedništva BiH najviše glasova su osvojili Željko Komšić, kao hrvatski član, Milorad Dodik je najviše glasova osvojio kao srpski član Predsedništva, dok će Bošnjake predstavljati Šefik Džaferović.

Zvanično: Pobedili Dodik, Džareferović i Komšić

Povezano

Sve vesti