GOTOVO: Film koji svaki Srbin mora videti!

Autor:

Snimanje filma "Kralj Petar Prvi", otac i sin Ristovski su uspeli da završe nakon šest meseci mukotrpnog rada i finalnih scena snimljenih na Krfu u Grčkoj.

32
A- A A+

Lazar Ristovski je bio primoran da zbog nedostatka novca pomeri datum prvog prikazivanja filma "Kralj Petar Prvi", a u međuvremenu je uspeo da nađe neophodna sredstva da se završe ključne scene koje su snimali na Krfu u Grčkoj.

Snimanje filma je zvanično završeno, a poslednje ključne scene su uspešno odrađene na Krfu, gde se srpska vojska iskrcala pre 100 godina, ali i gde je počeo njen oporavak i priprema za trijumfalni povratak u Srbiju.

Reditelj Petar Rsitovski je rekao da je snimanje na Krfu za njega bilo potresno suočavanje istorije sa njegovom filmskom verzijom događaja.

"Mislim da smo oslobili emociju koja će biti dirljiva. Naši filmski junaci, počev od kralja Petra koga tumači moj otac, pa preko ostalih, bili su nadahnuti autentičnim ambijentima, a ja sam inspirisan njihovom igrom i zalaganjem stotinama statista. Zaista potresno istorijsko kolektivno sećanje", rekao je reditelj i stariji sin Lazara Ristovskog za "Kurir".

Film o podvizima srpske vojske u Prvom svetskom ratu, koje je predvodio omiljeni srpski kralj, a prema motivima romana "Čarape kralja Petra" Milovana Vitezovića, biće premijerno prikazan 5. decembra u Beogradu, u Sava centru i Kombank areni.

Filmsku ekipu je činilo više od 100 glumaca, kao i 7.000 statista, dok su u snimanju filma učestvovali i Vojska Srbije i MUP Srbije.

Lazar Ristovski, glavni producent i glumac, rekao je da su ova uloga, kao i ceo film, po mnogo čemu za njega najvažniji u životu.

"Važan zbog teme i veličine projekta, a takođe i po emotivnosti, jer je ovo debitantski film mog sina Petra. On je takođe i čitanka, bukvar iz koga će se učiti patriotizam, ljubav prema prijateljima, a bogami, i rediteljski zanat. Ovo je film koji svaki Srbin mora videti jer se tiče njegovog dede, pradede ili čukundede, koji su ostavili kosti na Ceru, Kolubari, Kajmakčalanu. Već sam rekao da je ovo možda i moj poslednji film i siguran sam da će on biti upamćen po mnogo čemu, a najviše, siguran sam, po kvalitetu. Videćete, ovo je ostvarenje za pamćenje", zaključuje Ristovski.

Podsetite se šta je Ristovski imao da kaže za MONDO o filmu:

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti