MUP: Manje kriminala, više slučajeva s drogom

Autor:

U prvih šest meseci ove godine ukupan kriminal smanjen je za oko tri odsto, odnosno počinjeno je oko 1.300 krivičnih dela manje u odnosu na isti period lane, kažu iz MUP-a.

9
A- A A+
policija, policajci, blokada, blokade, parada Foto: MONDO/Danijela Pašić

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovićistakao je danas, predstavljajući godišnji izveštaj o bezbednosti, da je bezbednosna situacija stabilna u Srbiji.

Ministar je naveo i da se beleži manje prijavljenih krivičnih dela za nasilje u porodici, i to za 7,5 odsto, što je, kaže, prvi put posle niza godina da pada stopa kriminala u toj oblasti, što daje nadu da novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici od prošle godine, daje rezultate.

A u saobraćaju

Kada je reč o bezbednosti u saobraćaju, Stefanović je naveo da je broj saobraćajnih nesreća ostao približno na prošlogodišnjem nivou, da je broj poginulih smanjen za 10 odsto, a povređenih za oko 2,5 procenta. Ipak, ukazao je da je razlog za nesreće i nedovoljna svest učesnika o ličnoj odgovornosti za bezbednost u saobraćaju, te dodao da je, i pored manjeg broja poginulih, to i dalje velika cifra, jer ljudski život ništa ne može da nadoknadi. Ministar je posebno podvukao da u blizini škola nema nijednog stradalog deteta.

"U javnosti se primećuje veći pritisak da nasilje nije poželjno", dodao je Stefanović.

ZA TREĆINU VIŠE OTKRIVANJA TRGOVINE DROGOM

Stefanović je, predstavljajući izveštaj o radu MUP-a za 2017. i prvu polovinu ove godine, rekao da je povećano otkrivanje krivičnih dela u vezi sa drogom - za oko 33 odsto u odnosu na prvu polovinu 2017. godine.

Izneo je podatak da je od januara do juna ove godine oduzeto oko 1.350 kilograma droge, a zaplenjeno više od 461.000 komada različitih narkotika.

Dodao je da je do polovine septembra količina zaplenjene droge nešto veća od tri tone.

Takođe, za prvih šest meseci uhapšeno je 47 državljana Srbije, u našoj zemlji i u inostranstvu, kao i veći broj stranih državljana, koji su zajedno krijumčarili i prodavali drogu u Srbiji i i zemljama EU, a otkrivene su i laboratorije za uzgajanje marihuane u veštačkim uslovima u više gradova Srbije.

PRIVREDNI KRIMINAL

Kada je reč o suzbijanju privrednog kriminala, Stefanović je rekao da je 12 osoba uhapšeno zbog falsifikovanja 1.000 dokumenata Srbije i zemljama EU, kao i da je otkrivena organizovana nelegalna proizvodnja i prodaja alkoholnih destilata, kojim je naneta šteta budžetu.

Takođe, otkriveno je i krijumčarenje i nelegalna prodaja više od 150.000 cigareta, čija je tržišna vrednost bila 263 miliona dinara, a uhapšena grupa ljudi.

Čak 12 odsto učenika u kontaktu sa drogama!

Ove godine manje je i krivičnih dela protiv imovine, i to za 12,3 odsto u odnosu na prvih šest meseci prošle, a 36,8 procenata u odnosu na 2014. godinu.

U tom smislu, pomenuo je da je manji broj ukradenih vozila, i to za 16,2 odsto.

Dodao je da je javni red i mir očuvan, te da su manifestacije i protestna okupljanja protekla mirno, a broj prekršaja protiv javnog reda i mira smanjen za 7,5 odsto.

"Broj svih bezbednosno ineteresanstnih događaja u školskom okruženju smanjen je za 7,3 odsto, broj krivičnih dela za 21,7 odsto, a broj prekršaja za 11,8 odsto", rekao je Stefanović.

KOSOVO I JUG SRBIJE

Govoreći o Kopnenoj zoni bezbednosti i opštinama na jugu Srbije, Stefanović je rekao da nije bilo terorističkih napada i provokacija, ali je naveo da je bezbednost na KiM u prethodnom periodu bila veoma teška i opterećena konstanim pretnjama i napadima na srpsko stanovništvo.

Optužnica protiv Marjanovića: Evo gde je zapelo

Naveo je za šest meseci ove godine izvršeno 504 krivičnih dela nad policajcima prilikom vršenja službene dužnosti, što je skoro 10 odsto više u odnosu na prvi deo prošle godine.

Istovremeno, pripadnici Sektora unutrašnje kontrole podneli su prijave protiv 253 službenika policija zbog različitih krivičnih dela.

Podsetio je da je doneto i 10 zakona iz nadležnosti MUP-a, kao i da se očekuje još jedan set zakona, među kojima i onaj o dobrovoljnom vatrogarstvu, kako bi se dodatno popravila situacija u toj oblasti.

Povezano

Sve vesti

Mondo izdvojeno