VRLO BLIZU: Dogovor o Brexitu 17. oktobra?

Autor:

Sporazum o Brexitu (Bregzitu, izlasku Britanije iz EU) je nadomak postizanja i to već naredne nedelje, izjavio je glavni pregovarač EU, Mišel Barnije.

0
A- A A+
brexit  bregzit velika britanija Foto: MONDO, Mario Milojević

"Sporazum je nadomak toga da bude postignut do 17. oktobra, naredne srede, ako sada uspešno završimo pregovore", rekao je Barnije u obraćanju poslovnim liderima u Evropskom parlamentu, a prenosi Rojters.

"Evropska unija čini sve što je u njenoj moći da osigura da se kontrole robe koja se kreće preko granice Severne Irske, vrše "na način koji će izazvati najmanja moguća zadržavanja", na primer na trajektima i u lukama", izjavio je on.

"Ali veterinarske kontrole i provere bezbednosti hrane će morati da se obavljaju na granici", poručio je Barnije.

Barnijeovo "NE":EU oduvala Britance za plan Brexit

Kada je reč o carinama i PDV-u, Barnije kaže da EU predlaže primenu "postojećih carinskih procedura kako bi se izbegle provere na tranzitnim tačkama", dok bi carinske deklaracije mogle da se rade onlajn.

"Jedina vidljiva sistemska kontrola između Severne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva će podrazumevati skeniranje bar kodova na kamionima ili kontejnerima, što bi trebalo da bude rađeno na trajektima ili u tranzitnim lukama", izjavio je on.

Barnije je rekao da će Velika Britanija napustiti jedinstveno tržište i carinsku uniju sa EU, ali da će morati da postoji kontrola robe između EU i Britanije.

Britanija ljuta: Mej ponižena u Salcburgu

"Pokušaćemo da postignemo najpravedniji dogovor za budućnost", poručio je Barnije.

Cena nepostizanja dogovora bi, ocenjuje, bila vrlo visoka i "to nikada nije bila opcija u našim scenarijima", izričit je Barnije.

"Posle Brexita, poslovanje neće biti kao što je bilo. A čak i sa sporazumom, preduzeća će morati da prilagode poslovanje", ocenio je on.

U vezi sa industrijskim proizvodima, Barnije kaže da bi za to bili nadležni nadzorni tržišni organi koji bi sprovodili kontrole na licu mesta u kompanijama, dok bi se kontrola životinjskih proizvoda i dalje obavljala na granici.

"Naš izazov je da osiguramo da ove procedure budu što je moguće jednostavnije i manje opterećujuće, naročito za mala i srednja preduzeća", rekao je Barnije na kraju svog govora, nakon čega je pozdravljen stojećim ovacijama prisutnih u Parlamentu.

Povezano

Sve vesti