• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naftni udar prošao, staće rast i "na pumpi"?

Izvor mondo.rs

Trend rasta cene BRENT-a koji je uspostavljen 15. avgusta zaustavljen je 03. oktobra. Privremeno, ili na duži rok, pokazaće vreme, ali samo prethodnih mesec i po dana brent je skočio9 za petinu, kaži naftaši iz UNKS.

  Nafta - povećane cene se sad stabilizuju Izvor: MONDO/Danilo Jauković
ILUSTRACIJA
Izvor: MONDO/Danilo Jauković

Nafta tipa "brent" je na svetskim berzama skočila za 22%, tako da je 29. septembra dostigla 86,29 dolara za barel (159 litara), što je najviša cena u poslednjih četiri godine.

Uoči stupanja na snagu punih sankcija SAD-a prema Iranu, niko pouzdano ne zna da li će ponuda na globalnom nivou moći da zadovolji aktuelnu tražnju za crnim zlatom, zbog čega se ove nedelje beleže velike oscilacije cena po kojima se trguje u toku jednog dana, kaže analiza Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Ipak u poslednjih pet dana, samo u utorak pri zatvaranju berze su važile cene veće nego prethodnog dana, dok je svih ostalih dana evidentiran pad cena.

"Gotovo istim tempom su se kretale i kotacije benzina i dizela, što je u navedenom periodu izazvalo permanentan rast veleprodajnih cena na tržištu Srbije. Osim toga veoma je opala ponuda dizel goriva, u prvom redu kao posledica višemesečnih problema u dopremanju goriva iz uvoza, Dunavom. Zbog izuzetno niskog vodostaja, brodovi za prevoz derivata nafte su u stanju da utovare jedva jednu trećinu svog kapaciteta, a povremeno čak dolazi i do obustave plovidbe", kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar UNKS.

Protest zbog goriva: Odblokirana Slavija

Sve ovo je dovelo do povećanja troškova transporta po jedinici proizvoda, pa i do nestašice uvoznog goriva koje je na primer u strukturi potrošnje dizela 2017. bilo zastupljeno sa oko 34%.

"Nažalost domaćim distributerima nije na raspolaganju ni dovoljan broj železničkih vagona kojima bi mogli da premoste ovaj logistički problem, tako da nije isključeno da će se ponoviti 2012. godina kada se gorivo krajnje neracionalno, sa udaljenih destinacija dopremalo autocisternama, kako bi tržište pored svega bilo uredno snabdeveno", kaže Mićović.

I REGION NA UDARU BERZE

Pod uticajem berzanskih kotacija na globalnom tržištu nafte, u Srbiji I svim zemljama u regionu rastu i cene goriva na benzinskim stanicama.

Promene se dešavaju različitom brzinom, pa je osim u Albaniji i Grčkoj, ove nedelje i u Hrvatskoj dizel skuplji nego u Srbiji. Lista zemalja sa višim cenama benzinom je duža i na njoj su ponovo Albanija, Grčka i Hrvatska, ali i Crna Gora i Slovenija.

Evo kako to izgleda u slici:

Komentari 28

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

lane

Da mi je da odem iz ove zemlje i da se nikada vise ne vratim.

Smoki

Mismo pri vrhu tabele za cenu tng. i dizela a i po zivotnom standardu.!

Nikola kragujevac

Gas od 73 skocio do 83.50 i kazu da ce da skoci do 90 dinara do kraja godine uzas sta ovi rade

special image