Naftni udar prošao, staće rast i "na pumpi"?

Autor:

Trend rasta cene BRENT-a koji je uspostavljen 15. avgusta zaustavljen je 03. oktobra. Privremeno, ili na duži rok, pokazaće vreme, ali samo prethodnih mesec i po dana brent je skočio9 za petinu, kaži naftaši iz UNKS.

28
A- A A+
benzinska pumpa, pumpa, benzinska stanica, benzin, gorivo, dizel gorivo, dizel Foto: MONDO/Danilo Jauković

Nafta tipa "brent" je na svetskim berzama skočila za 22%, tako da je 29. septembra dostigla 86,29 dolara za barel (159 litara), što je najviša cena u poslednjih četiri godine.

Uoči stupanja na snagu punih sankcija SAD-a prema Iranu, niko pouzdano ne zna da li će ponuda na globalnom nivou moći da zadovolji aktuelnu tražnju za crnim zlatom, zbog čega se ove nedelje beleže velike oscilacije cena po kojima se trguje u toku jednog dana, kaže analiza Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Ipak u poslednjih pet dana, samo u utorak pri zatvaranju berze su važile cene veće nego prethodnog dana, dok je svih ostalih dana evidentiran pad cena.

"Gotovo istim tempom su se kretale i kotacije benzina i dizela, što je u navedenom periodu izazvalo permanentan rast veleprodajnih cena na tržištu Srbije. Osim toga veoma je opala ponuda dizel goriva, u prvom redu kao posledica višemesečnih problema u dopremanju goriva iz uvoza, Dunavom. Zbog izuzetno niskog vodostaja, brodovi za prevoz derivata nafte su u stanju da utovare jedva jednu trećinu svog kapaciteta, a povremeno čak dolazi i do obustave plovidbe", kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar UNKS.

Protest zbog goriva: Odblokirana Slavija

Sve ovo je dovelo do povećanja troškova transporta po jedinici proizvoda, pa i do nestašice uvoznog goriva koje je na primer u strukturi potrošnje dizela 2017. bilo zastupljeno sa oko 34%.

"Nažalost domaćim distributerima nije na raspolaganju ni dovoljan broj železničkih vagona kojima bi mogli da premoste ovaj logistički problem, tako da nije isključeno da će se ponoviti 2012. godina kada se gorivo krajnje neracionalno, sa udaljenih destinacija dopremalo autocisternama, kako bi tržište pored svega bilo uredno snabdeveno", kaže Mićović.

I REGION NA UDARU BERZE

Pod uticajem berzanskih kotacija na globalnom tržištu nafte, u Srbiji I svim zemljama u regionu rastu i cene goriva na benzinskim stanicama.

Promene se dešavaju različitom brzinom, pa je osim u Albaniji i Grčkoj, ove nedelje i u Hrvatskoj dizel skuplji nego u Srbiji. Lista zemalja sa višim cenama benzinom je duža i na njoj su ponovo Albanija, Grčka i Hrvatska, ali i Crna Gora i Slovenija.

Evo kako to izgleda u slici:

Povezano

Sve vesti