Beč odbio zahtev o KiM, delegacija Srbije protestuje

Autor:

Delegacija Odbora za spoljne poslove srpskog parlamenta je napustila Međuparlamentarnu konferenciju o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU u Beču.

30
A- A A+

kosovo kosovska mitrovica sever kosova Foto: MONDO/Mario Milojević (ilustracija)

To je učinjeno u znak protesta zbog načina na koji je na skupu predstavljena južna srpska pokrajina Kosovo i Metohija, odnosno samoproglašena država Kosovo.

Problem i sa pozivnim 383

Operateri mobilne telefonije na Kosovu, Vala i IPKO, još ne mogu da u potpunosti pređu na pozivni broj 383, zbog odnosa ovih kompanija sa međunarodnim operaterima. O tome su dve kompanije obavestile i kosovsko Regulatorno telo za elektronske i poštanske komunikacije Kosova, ARKEP. Prema ARKEP, poslednji rok za prelaz na 383 je 31. oktobar, preneo je Radio Slobodna Evropa. Kosovo je pozivni broj dobilo u decembru 2016. od Međunarodne unije za telekomunikacije, kao rezultat briselskog dijaloga Prištine i Beograda. Rok za prelaz na 383 bio je juni ove godine, ali na zahtev mobilnih operatera, on je pomeren za kraj oktobra.

Zajedno sa srpskom delegacijom koju predvodi predsednik Odbora Žarko Obradović protest je izrazila i delegacija španskog parlamenta.

Delegacije parlamenata Srbije i Španije protestvovale su zbog predstavljanja privremenih institucija iz Prištine sa zastavom i nazivom „Kosovo“ bez zvezdice, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Konferencija se održava u okviru šestomesečnog predsedavanja Republike Austrije Savetom Evropske unije.

Srpska delegacija je juče, uoči održavanja Konferencije, a nakon obaveštenja o listi učesnika, uputila zahtev da predstavnici privremenih organa iz Prištine budu predstavljeni u skladu sa Sporazumom o regionalnom predstavljanju.

Iste stavove imala je i delegacija Parlamenta Kraljevine Španije.Kako organizator, Parlament Republike Austrije, nije želeo da uvaži zahtev dveju delegacija, predstavnici Narodne skupštine Republike Srbije i Parlamenta Kraljevine Španije napustili su zasedanje.

"Organizator nije ispoštovao ni statut Konferencije koji predviđa da status posmatrača mogu imati samo države kandidati za članstvo u EU ili države članice NATO", ističe se u saopštenju.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti