Mostar: Protest protiv Komšića

U Mostaru su večeras protestovali Hrvati nezadovoljni izbornom pobedom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva BiH, za kojeg kažu da je izabran bošnjačkim glasovima, "čime je grubo prekršena njihova izborna volja".

Protest je počeo u 18.00 časova kod mostarskog Sveučilišta u organizaciji "hrvatske mladosti", kako su sebe nazvali, a demonstrantima se pridružilo više hiljada građana Mostara.

Učesnici protesta nose hrvatske zastave i transparente na kojima na engleskom piše "Nisi moj predsednik" (Not my president) i "Počivaj u miru demokratijo u BiH" (R.I.P. democracy BiH) i kreću se prema kabinetu hrvatskog člana Predsedništva BiH u Mostaru.

Demonstranti kažu da je protest organizovan kako bi pokazali da Komšić nije njihov predsjednik, da je izabran bošnjačkim glasovima, te da je grubo prekršena izborna volja hrvatskog naroda.

Student Sveučilišta u Mostaru Tomislav Zelenika izjavio je da se večerašnjim protestnim skupom pokazuje da su Hrvati U BiH obespravljeni, pogaženi i da su im oteta osnovna politička prava.

"Željko Komšić nije naš predsednik. On ne pripada nama. Ne želimo Komšića u Mostaru, ni među nama. To je poruka studenata, a i svih Hrvata, što pokazuje i večerašnji skup", rekao je Zelenika.

Na kancelariju hrvatskog člana Predsedništva BiH u Mostaru zalepljena je poruka u vidu saopštenja za medije, a građani su zapalili na stotine sveća.

Kandidat DF-a Željko Komšić izabran je treći put za hrvatskog člana Predsedništva BiH, osvojivši na proteklim opštim izborima u BiH više od 190.000 glasova i pobedivši kandidata HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je dobio podršku oko 130.000 birača.

Povezano

Sve vesti