Zaboravite na svu "modernu" superhranu - namirnicu koja snižava krvni pritisak i duže vas drži sitim već imate u kuhinji.
Vec odavno znamo da su jaja zdrava, a sada je utvrdeno i da snižavaju visok krvni pritisak za 21 odsto.
Povišen krvni pritisak povecava rizik od hronicnih bolesti, ukljucujuci kardiovaskularne bolesti, ali i srcani udar.
Ishrana i telesna težina su najvažniji faktori koji uticu na krvni pritisak, ali jaja znacajno smanjuju rizik, kaže dr Ðini Mensberg koji je sproveo istraživanja.
"Dokazano je da protein koji se nalazi u jajima smanjuje rizik od povišenog krvnog pritiska", kaže on. "Jaja su visoko nutritivna namirnica i trebalo bi da budu deo zdrav i balansirane ishrane".
I neke ranije studije su pokazale da dorucak bogat proteinima može da poveca zadovoljstvo, smanji osecaj gladi i time smanji ukupan unos hrane tokom dana, a posebno unos masti i slatkiša.
Sudeci prema jednoj studiji, jaja kao deo svakodnevne ishrane mogu da ubrzaju mršavljenje, delom zbog toga što sadrže dosta proteina i duže vas drže sitim.
Pored toga, jedna porcija jaja sadrži oko 59 odsto preporucenog unosa selenijuma, 32 odsto dnevnog unosa vitamina A i 14 odsto dnevnog unosa gvožda.