Usvojeno: Srbija štiti ptice selice

Autor:

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozdravilo je danas izglasavanje Zakona o potvrđivanju sporazuma o očuvanju afričko-evroazijskih migratornih ptica vodenih staništa (AEWA).

1
A- A A+
vrabac, ptica, vrapci, ptice, Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Afričko-evroazijski sporazum o zaštiti migratornih ptica (AEWA), kao deo Konvencije o zaštiti migratornih životinja, obezbeđuje neophodnu saradnju brojnih država preko kojih preleću ili se u njima zadržavaju ptice selice na svojim seobama, od Arktika do Rta dobre nade.

Preko tih područja preleću stotine miliona divljih ptica svake godine u pravcu severa ili juga, i one su izložene velikom broju različitih pretnji. Pretnje dolaze u ključnim periodima života ptica, kada im je, tokom preleta ili sletanja na tlo, neophodan mir da bi stigle do svog cilja, i to dvaput godišnje, navodi se u saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

AEWA sporazum propisuje zaštitu za 255 migratornih vrsta ptica, od kojih se u Srbiji mogu sresti čak 125 vrste, a 100 vrsta je strogo zaštićeno domaćim propisima.

Sporazum je potpisalo 77 država Evrope, Azine i Afrike, kao i Evropska unija.

"Jedna od osnovnih pretnji za ptice selice je krivolov, i to naročito u južnoj Evropi (uključujući i naše krajeve), na Bliskom Istoku i u Africi. On utiče ne samo na smanjenje populacija ugroženih vrsta, nego drastično pogoršava stanje populacija koje prežive te remeti uobičajene životne cikluse u svetu u kome za ptice ostaje sve manje mesta", upozorilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

ALARMANTNO: "Imamo više orlova krstaša na grbu nego u prirodi"

Povezano

Sve vesti