Uhapšenim menadžerima oduzeto blizu 1,3 miliona evra

Od uhapšenih fudbalskih menadžera Dejana Veljkovića iz Srbije i Crnogorca Uroša Jankovića privremeno oduzeto 539.250 evra u gotovini i 736.375,14 evra sa deviznih računa

1
A- A A+
fudbal kopačke novac nameštanje pokrivalica ilustracija klađenje kladionica mreža gol pare novac Foto: MN Press

Belgijski fudbal poslednjih dana potresa veliki skandal zbog sumnji u nameštanje fudbalskih utakmica, pranje novca i korupciju. U toj državi uhapšeno je devet osoba, dok je Tužilaštvo za organizovani krimininal zbog sumnji da su umešani i menadžeri sa ovih prostora izvršili pretres na šest lokacija u Beogradu i Nišu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal privremeno je oduzelo ukupno 1.275.625,14 evra od fudbalskih menadžera Uroša Jankovića i Dejana Veljkovića koji se sumnjiče za pranje novca stečenog nezakonitim radnjama prilikom transfera fudbalera.

Od tog iznosa 539.250 evra zaplenjeno je u gotovini nakon pretresa stanova, lokala i sefova, a 736.375,14 evra sa deviznih računa osumnjičenih, precizira se u saopštenju tužilaštva.

U odnosu na sedam luksuznih stanova i jednom lokalu koji se nalaze u Nišu i Beogradu su donete naredbe o zabrani raspolaganja, s obzirom da postoji sumnja da predstavljaju protivpravnu imovinsku korist stečenu izvršenjem krivičnih dela pranje novca.

Ove mere su preduzete u nastavku međunarodne akcije suzbijanja korupcije i pranja novca stečenog nezakonitim radnjama prilikom transfera fudbalera u evropskim klubovima, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom, Službom za borbu protiv organizovanog kriminala, Jedinicom za finansijske istrage i Upravom za sprečavanje pranja novca Republike Srbije.

Viši sud u Beogradu odredio je u sredu uveče ekstradicioni pritvor Urošu Jankoviću, koji je crnogorski državljanin, a po međunarodnoj poternici koju je za njim raspisala Belgija.

Belgija ga traži zbog sumnje da je izvrsio krivično delo kriminalnog organizovanja korupcije i pranja novca.

Dejan Veljković, koji je državljanin Srbije, uhapšen je u Belgiji.

Pre dva dana Tužilaštvo za organizovani kriminal je saopštilo da je po njihovom nalogu u sredu izvršen pretres šest lokacija i zaplenjeno 800.000 evra za koje se sumnja da je stečen pranjem novca nezakonito stečenog malverzacija u belgijskim fudbalskim klubovima.

U Belgiji su tim povodom uhapšeni trener kluba Briž, zatim dvojica belgijskih fudbalskih sudija, nekoliko menadžera najpoznatijih klubova iz prve lige Belgije, a u vezi sa malverzacijama povodom transfera igrača u fudbalskim klubovima Briž, Anderleht, Lokeren, Gent i drugim.

Izvršen je pretres prostorija 10 fudbalskih klubova u Belgiji, na ukupno 57 lokacija.

****************************************

Pratite nas i na Instagram profilu Mondo sport

Povezano

Sve vesti