Čačanske škole u ponedeljak štrajkuju

Autor:

Sindikat obrazovanja Čačak (SOČ) štrajkovaće u ponedeljak obustavom rada od 12.00 do 13.00 sati.

0
A- A A+
ranac, školska klupa, škola, đaci, osnovna škola, osnovci, Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Škole štrajkuju kako bi pružile podršku Gimnaziji "20. oktobar" iz Bačke Palanke, čiji nastavnici štrajkuju zbog nepoštovanja volje zaposlenih i Školskog odbora u vezi sa izborom direktora.

Gimnazija iz Bačke Palanke štrajkuje drugi put za sedam dana potpunom obustavom nastave.

Nastavnici hoće direktorku: Bez škole u Bačkoj Palanci

SOČ, koji je član reprezentativne Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), saopštio je da je na početku nove školske godine trebalo da ;stigne imenovanje "legalno" izabrane direktorke Tamare Antić, ali da je umesto toga postavljen vršilac dužnosti i to osoba koja nije ni učestvovala na konkursu za izbor direktora.

Taj čačanski sindikat navodi da su se u maju ove godine članovi kolektiva, uz predstavnike Školskog odbora, jednoglasno izjasnili za kandidata koji treba da postane novi direktor škole.

Sinidkat je naveo da direktor iza koga su stali i profesori škole i Školski odbor nije izabran "navodno iz formalnih razloga" – Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje u Novom Sadu tvrdi da Ministarstvo prosvete nije tražilo mišljenje od njih, a pojedini saradnici ministarstva kažu da sekretarijat nije dostavio potrebnu dokumentaciju.

"Čačanski prosvetari su uvek ustajali u odbranu ne samo svojih, nego pre svega opštih, interesa obrazovanja u Srbiji. Smatramo da je slučaj Gimnazije u Bačkoj Palanci paradigmatičan - oni ne brane bilo kakve privilegije, nego zakon i struku", navodi se u saoapštenju.

Povezano

Sve vesti