NATO gradi bazu u Albaniji

Autor:

Albanska baza u Kučovi, koja je već dugo vremena "groblje aviona" koji su nekada bili deo avijacije, postaće nova vazduhoplovna baza NATO.

5
A- A A+
Ilustracija Foto: MONDO/J.Stokić IlustracijaKako prenosi Rojters, albanski migovi - uglavnom kineske i ruske proizvodnje ne lete još od 2005. godine, dok albanski vazdušni prostor nadgledaju Italija i Grčka.

To je, kako navodi agencija, dovelo do ekonomskog pada u i oko Kučove, grada koji se još nazivao i "Staljinov grad" tokom komunističkog perioda.

"Baza je prvi potpis NATO-a na Zapadnom Balkanu, jer će Kočovu pretvoriti u prvu vazduhoplovnu bazu NATO-a za ovaj region", izjavila je albanska ministarka odbrane Olta Džaka.
Prema njenim rečima, za prvu fazu radova NATO će izdvojiti 50 miliona evra, kako bi se Kučova pretvorila u bazu za opremu, logistiku, treninge i vežbe.

Kako se navodi, Albanija smatra da zaslužuje transformaciju stare baze, kako bi doprinela održavanju stabilnosti u regionu i mirovnim misijama NATO-a širom sveta.

"Region u celini je ušao u proces nepovratne evroatlantske integracije", rekla je Džaka.

Bazu su 50-ih godina prošlog veka osmislili sovjetski inženjeri koji su ispod piste postavili dinamit kako bi je razneli u slučaju da padne u neprijateljske ruke.

"NATO baza će povećati odbrambene kapacitete zemlje, a strani investitori će imati više poverenja u Albaniju. To će biti dobro i za porast zaposlenosti u tom kraju", rekao je penzionisani komandant vazduhoplovstva Klement Alikaj.

Povezano

Sve vesti