Praznik za žensko zdravlje (i muške oči)

Autor:

Da li ćete "proslaviti" Svetski dan bez brushaltera?

Danas se obeležava Svetski dan bez brushaltera. Da li ga žene "slave" pitanje je, pošto one koje ne vole da nose brushalter sigurno ne čekaju ovaj dan u godini da bi išle bez njega, one koje ga nose - nosiće ga i danas.

Ali, muškarci mu se (verovatno) raduju.

A ako niste ni u jednoj ni u drugoj grupi, možda se u trećoj, onoj kojoj je u stvari posvećen ovaj dan. U grupi onih koji znaju koliko je važno podizanje svesti o značaju redovnih pregleda koji otkrivaju rak dojke u ranoj fazi.

Dan bez brushaltera obeležava se od 2011. godine, upravo sa ovim ciljem - da se podigne svest o raku dojke. Prve tri godine, obeležavan je 9. jula, a zatim je "pomeren" na 13. oktobar, pošto je oktobar mesec borbe protiv raka dojke.

Korisnici društvenih mreža objavljuju postove uz haštag #nobraday, dajući tako svoj doprinos ovom cilju, neke žene koriste ovu priliku da istaknu koliko su i danas muškarci i žene neravnopravni, a neke… prosto uživaju idući okolo bez brushaltera.

S jedne strane seksualizacija, kao i u (gotovo) svemu danas, s druge - podsećanje na važnost preventivnih pregleda, jer je rak dojke izlečiv ako se otkrije na vreme.

Srbija: 32 autobusa PUNA žena. Mrtvih

Rak dojke: Od "napipala sam nešto" do dijagnoze

A ako ste se nekad zapitali od kada se nosi brushalter, ko ga je izmislio i da li je oduvek izgledao ovako, evo kako stvari stoje.

U američkom "Vogu" prvi put se pominje reč "brushalter", a par godina kasnije, 1911. ta reč upisana je i u Oksfordski rečnik engleskog jezika.

Preteča današnjeg brushaltera patentirana je 1914. godine: dve maramice povezane ružičastom vrpcom "izmislila" je Meri Felps Džejkob.

Četiri godine kasnije, 1918. Prvi svetski rat doneo je "oslobađanje" i ženama. U Americi, mnogo žena je tada počelo da radi u fabrikama, i korseti su bili potpuno nepraktični. Osim toga, vlada je pozvala dame da poklone korsete, jer je metal bio preko potreban vojnoj industriji. Mnogo ih se odazvalo, i tako je prikupljeno 28.000 tona metala. Dovoljno čelika da se izgrade dva bojna broda!

"Korpe" koje oblikuju grudi izmišljene su 1920, a njihovi idejni tvorci su Ida i Vilijam Rozental.

Prvi "punjeni" brushalter pojavio se 1947. Godinu dana kasnije, grudi su malo i "podignute", prvim puš-ap modelom, romantičnog imena The Rising Star.

Prvi sportski brushalter kreiran je 1977. Iste godine, osnovan je i brend koji je danas najčuveniji proizvođač ženskog veša - Victoria's Secret

Od tada, menjali su se modeli, materijali i - veličine.

Najskuplji brushalter u istoriji, nosila je na reviji brenda Victoria's Secret Žizel Bundšen, model od crvenog satena optočen rubinima i dijamantima ušao je 2000. godine u Ginisovu knjigu rekorda.

Sedam godina kasnije, brushalter je "proslavio" stoti rođendan, a 2009. slovenačka "Lisca" patentirala je Smart Memory Bra, model sa korpama od "haj-tek" memorijske pene, koja reaguje na temperaturu tela i prilagođava se pokretima žene koja ga nosi.

I, zabavan podatak za kraj: 1996, prosečna veličina brushaltera bila je 34B, danas - grudi su porasle za tri broja, pa je najprodavanija veličina 36DD, piše Woman's Health.

Da ne izgledate vulgarno bez brushaltera...


Povezano

Sve vesti