Praznik za žensko zdravlje (i muške oči)

Autor:

Da li ćete "proslaviti" Svetski dan bez brushaltera?

Praznik za žensko zdravlje (i muške oči) Foto: Guliver/Getty images, DeanDrobot

Danas se obeležava Svetski dan bez brushaltera. Da li ga žene "slave" pitanje je, pošto one koje ne vole da nose brushalter sigurno ne čekaju ovaj dan u godini da bi išle bez njega, one koje ga nose - nosiće ga i danas.

Ali, muškarci mu se (verovatno) raduju.

A ako niste ni u jednoj ni u drugoj grupi, možda se u trećoj, onoj kojoj je u stvari posvećen ovaj dan. U grupi onih koji znaju koliko je važno podizanje svesti o značaju redovnih pregleda koji otkrivaju rak dojke u ranoj fazi.

Dan bez brushaltera obeležava se od 2011. godine, upravo sa ovim ciljem - da se podigne svest o raku dojke. Prve tri godine, obeležavan je 9. jula, a zatim je "pomeren" na 13. oktobar, pošto je oktobar mesec borbe protiv raka dojke.

Korisnici društvenih mreža objavljuju postove uz haštag #nobraday, dajući tako svoj doprinos ovom cilju, neke žene koriste ovu priliku da istaknu koliko su i danas muškarci i žene neravnopravni, a neke… prosto uživaju idući okolo bez brushaltera.

S jedne strane seksualizacija, kao i u (gotovo) svemu danas, s druge - podsećanje na važnost preventivnih pregleda, jer je rak dojke izlečiv ako se otkrije na vreme.

Srbija: 32 autobusa PUNA žena. Mrtvih

Rak dojke: Od "napipala sam nešto" do dijagnoze

A ako ste se nekad zapitali od kada se nosi brushalter, ko ga je izmislio i da li je oduvek izgledao ovako, evo kako stvari stoje.

U američkom "Vogu" prvi put se pominje reč "brushalter", a par godina kasnije, 1911. ta reč upisana je i u Oksfordski rečnik engleskog jezika.

Preteča današnjeg brushaltera patentirana je 1914. godine: dve maramice povezane ružičastom vrpcom "izmislila" je Meri Felps Džejkob.

Četiri godine kasnije, 1918. Prvi svetski rat doneo je "oslobađanje" i ženama. U Americi, mnogo žena je tada počelo da radi u fabrikama, i korseti su bili potpuno nepraktični. Osim toga, vlada je pozvala dame da poklone korsete, jer je metal bio preko potreban vojnoj industriji. Mnogo ih se odazvalo, i tako je prikupljeno 28.000 tona metala. Dovoljno čelika da se izgrade dva bojna broda!

"Korpe" koje oblikuju grudi izmišljene su 1920, a njihovi idejni tvorci su Ida i Vilijam Rozental.

Prvi "punjeni" brushalter pojavio se 1947. Godinu dana kasnije, grudi su malo i "podignute", prvim puš-ap modelom, romantičnog imena The Rising Star.

Prvi sportski brushalter kreiran je 1977. Iste godine, osnovan je i brend koji je danas najčuveniji proizvođač ženskog veša - Victoria's Secret

Od tada, menjali su se modeli, materijali i - veličine.

Najskuplji brushalter u istoriji, nosila je na reviji brenda Victoria's Secret Žizel Bundšen, model od crvenog satena optočen rubinima i dijamantima ušao je 2000. godine u Ginisovu knjigu rekorda.

Sedam godina kasnije, brushalter je "proslavio" stoti rođendan, a 2009. slovenačka "Lisca" patentirala je Smart Memory Bra, model sa korpama od "haj-tek" memorijske pene, koja reaguje na temperaturu tela i prilagođava se pokretima žene koja ga nosi.

I, zabavan podatak za kraj: 1996, prosečna veličina brushaltera bila je 34B, danas - grudi su porasle za tri broja, pa je najprodavanija veličina 36DD, piše Woman's Health.

Da ne izgledate vulgarno bez brushaltera...


Povezano

Sve vesti