Opomena Poverenice: Kad pređeš 40-tu manje vrediš šefu?

Autor:

Direktora Opšte bolnice u Prijepolju nastavlja da krši zakon i maltretira starije zaposlene, upozorava javnost Poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

2
A- A A+
Ilustracija Foto: MONDO/Stefan Stojanović Ilustracija

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, obavestila je danas javnost da v.d. direktora Opšte bolnice u Prijepolju, ni nakon opomene, u zakonskom roku nije postupio po njenoj preporuci i preduzeo mere otklanjanje posledica diskriminacije na osnovu starosnog doba.

Šestoro zaposlenih te bolnice podnelo je pritužbe jer su aneksima ugovora o radu raspoređeni na niža radna mesta, a u trenutku potpisivanja, njih petoro je imalo više od 50 godina života, a jedna podnositeljka pritužbe 42 godine, navodi se u saopštenju.

Žene i posao: Manje zarađuju, manje odlučuju

U postupku koji je sproveden po pritužbama šestoro zaposlenih, zbog diskriminacije na osnovu starosnog doba, poverenica je dala mišljenje da su povređene odredbe Zakona o zabrani diskriminacije, zajedno sa preporukama v.d. direktoru prijepoljske Opšte bolnice za njihovo otklanjanje.

POBEDILA: Leskovčanka tužila grad za mobing

Tokom postupka, v.d. direktora Opšte bolnice nije ponudio dokaze na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da su promene u njihovom radnopravnom statusu zasnovane na objektivnim i opravdanim razlozima koji nisu u vezi sa njihovim zajedničkim ličnim svojstvom - starosnim dobom.

Zbog toga mu je preporučeno da preduzme sve potrebne mere iz svoje nadležnosti u cilju otklanjanja posledica diskriminatornog postupanja, kao i da ubuduće, u okviru obavljanja poslova iz svoje nadležnosti, ne krši antidiskriminacione propise.

"Kako v.d. direktora Opšte bolnice u Prijepolju nije postupio po preporuci ni nakon opomene, u zakonskom roku od 30 dana, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, o tome obaveštava javnost", ističe se u saopštenju.

Povezano

Sve vesti