Koliko često treba da perete kosu

Autor:

Vrlo je verovatno da kosu perete češće nego što bi trebalo.

Čak i ako "morate" da operete kosu svakog dana, da se ne biste osećali "prljavo", nadamo se da ste dovoljno razumni da ne preterujete sa količinom šampona. Koliko često treba da perete kosu zavisi od tipa kose koji imate. Evo šta savetuje čuveni njujorški frizer koji vodi računa o frizuri mnogih poznatih lepotica, Pol Kučinelo.

Ako imate gustu kosu…

… trebalo bi da je perete jednom u tri dana. Važno je da koristite šampone i regeneratore koji olakšavaju raščešljavanje, da ne biste ošteti vlasi pokušavajući da odmrsite kosu.

Ako imate tanku kosu…

… trebalo bi da je perete svakog drugog dana, koristeći šampone i regeneratore koji popravljaju volumen. Tanka kosa "padne" i opusti se čim se malo zamasti, tako da morate da je perete češće. Nemojte koristiti maske za kosu, i ne preterujte sa regeneratorom, nanosite ga samo na krajeve kose.

Ako imate oštru kosu…

… perite je dvaput nedeljno šamponima bez sulfata koji će je hidrirati. Za vas su bogate, hranljive hidrirajuće maske bolji izbor od regeneratora, pošto će omekšati kosu i olakšati vam oblikovanje frizure.

Ako vam kosa opada…

… trebalo bi da je perete svakog dana medicinskim šamponima protiv opadanja kose. Ali nemojte biti previše grubi i ne preterujte sa količinom šampona.

Ako se farbate…

… šampon ne bi trebalo da koristite češće od tri puta nedeljno. Ali, regenerator možete da stavljate do mile volje, sve dok ga dobro isperete nakon toga.

Ako imate tanku, oštećenu kosu…

… ne bi trebalo da je perete češće od dvaput nedeljno. Ako vam je kosa oštećena, moraćete malo više da se potrudite da je "povratite". Birajte šampone za jačanje kose, i hranljive maske umesto regeneratora.

Ako imate masnu kosu…

… verovatno ćete morati malo da se potrudite da biste izašli iz začaranog kruga kose koja se sve više masti što je više perete. Ako previše često perete kosu koja je sklona mašćenju, ona će se mastiti još brže. Česta greška koju ljudi sa masnom kosom prave je i to što izbegavaju korišćenje regeneratora, tako da im je koža glave dehidrirana. A dehidrirana koža glave proizvodiće više masnoće da bi nekako to nadoknadila, i eto vas kako perete kosu sve češće, a ona se sve više masti.

Pokušajte da tu rutinu prekinete tako što ćete odlučiti da tokom naredne nedelje kosu pokvasite samo četiri puta. Od ta četiri puta, dvaput samo isperite kosu i nanesite regenerator, a preostala dva puta je i operite koristeći blagi šampon.

Ubuduće, najbolje bi bilo da kosu perete tri puta nedeljno, i koristite regenerator - obavezno.

Ako imate perut…

… kosu bi trebalo da perete svakog drugog dana, koristeći isključivo medicinske šampone protiv peruti. Birajte one koji sadrže cink pirition, sulfate selena ili ketokonazol, prenosi Women's Health.

Od ovoga se frizerima diže kosa na glavi

Tagovi:

Povezano

Sve vesti