Sećanje: Srpski koncentracioni logor za komšije Nemce

Autor:

U Knićaninu kod Zrenjanina obeležen je dan sćanja na nevino stradale podunavske Nemce (Švabe) i 70 godina od zatvaranja koncentracionog logora za decu, žene i starce u ovom mestu.

9
A- A A+

Na spomen-obeležje "Telečka" venac je položio predsednik Skupštine Vojvodine, Ištvan Pastor, koji je istakao da Skupština AP Vojvodine i Vlada Srbije uspjšno nastoje da kreiraju politike koje istovremeno poštuju i prošlost i budućnost.

Pastor je istakao, da stanovnici Knićanina, nekadašnjeg Rudolfsgnada, zaslužuju veliko poštovanje jer su pre 20 godina podigli spomenik nedužnim stradalnicima ovog mesta i tim činom pokazali kako treba živeti sa prošlošću.

Domaćim Nemcima otkriven spomenik u Bačkom Jarku

On je rekao da je u logoru u Knićaninu, u periodu 1945 do 1948,  stradalo više od 12.000 tadašnjih stanovnika Banata koji su bili Nemci i to uglavnom žene, djca i stari, saopštila je Skupština Vojvodine.

Na obeležavanju dana sećanja, prisutnima su se obratili i predstavnici Ambasade Nemačke u Srbiji i Grada Zrenjanina.

Iz Mesne zajednice Knićanin istakli su da je današnjim skupom sećanja, pomirenja, poštovanja i humanosti, obeleženo 70 godina od zatvaranja logora, 65 godina od doseljavanja u Knićanin, 20 godina od postavljanja spomen-obeležja stradalim logorašima i 150 godina od osnivanja Knićanina.

Povezano

Sve vesti