Policija Crne Gore: Patrijarh Irinej može da dođe

Autor:

Patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) biće dozvoljen ulazak u Crnu Goru, saopštila je portparolka Uprave policije Tamara Pavićević nakon što se u medijima pojavila informacija da će ga zaustaviti na ulazu u tu zemlju.

15
A- A A+
Patrijarh Irinej Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

Ona je Televiziji Crne Gore (RTCG) kazala da ne postoji nijedna zakonska smetnja koja bi onemogućila boravak patrijarha Irineja.

Mitropolija crnogorsko-primorska najavila je u petak da će srpski patrijarh Irinej u ponedeljak doputovati u Crnu Goru, ali da će mu, prema saznanjima Pobjede, na granici biti zabranjen ulazak u tu zemlju.

"Neće mu biti dozvoljeno da pređe granicu", kazao je Pobjedi ranije visoki zvaničnik crnogorske policije.

Ipak, tu informaciju je kasnije demantovala portparolka Uprave crnogorske policije.

Mediji su nedavno objavili da je pripremljen spisak nepoželjnih osoba iz Srbije, te da se na njemu nalazi i srpski patrijath Irinej, kojem će zbog ranijih izjava da je položaj Srba u Crnoj Gori lošiji nego u vreme NDH i Osmanlija biti zabranjen ulazak na Crnu Goru.

S druge strane, iz SPC su saopštili da Irinej dolazi s patrijarhom antiohijskim i celog Istoka Jovanom X.

Irinej: Nema razloga da ne idem u Crnu Goru

"Nemam nijedan razlog da ne putujem u Crnu Goru. Nisam obavešten da sam na bilo kakvoj listi nepoželjnih osoba, pa infomracije o tome pripisujem samo medijskim spekulacijama", rekao je Irinej za "Večernje novosti" od nedelje.

“U pratnji patrijarha Jovana biće arhijereji Antiohijske patrijaršije, mitropolit akarski Vasilije i mitropolit njujorški i cele Severne Amerike Josif. U pratnji patrijarha Irineja biće mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije”, naveli su u saopštenju.

Ranije je izjave Irineja komentarisao i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je, nakon Irinejevih ocena o statusu Srba i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori kazao da je njegov jedini komentar na to "da niko normalan tako nešto ne može pomisliti, a kamoli izgovoriti", ističući da očekuje "da to patrijarh demantuje".

Ubrzo je usledio odgovor iz Patrijaršije u Beogradu, odakle je saopšteno da se Irinej neće izviniti Crnoj Gori.

Povezano

Sve vesti