MONDO/Tanjug

Ministarka: Devojke, prijavite ako vas neko uznemirava

Autor:

Ministarka i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović pozvala je devojke da prijave one koji ih seksualno uznemiravaju.

6
A- A A+
leto, lepo vreme, vrućina, knez mihailova, ulica, beograđani Foto: Mondo/Stefan Stojanović ilustracija

"Činjenica da 80 odsto devojaka doživi da joj se zviždi na ulici, dobacuje neprimerenim nadimcima poput 'cico' ili 'mačko', a više od polovine njih dobija lascivne poruke sa seksualnom konotacijom je zabrinjavajuća i govori nam da su žene svakodnevno izložene ponižavanju i uznemiravanju", rekla je Mihajlović koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Ona je povodom istraživanja koje je sproveo Autonomni ženski centar rekla da je važno da devojke i žene prepoznaju šta je sve seksualno uznemiravanje, ali i da o tome ne ćute već da prijave one zbog kojih se osećaju ugroženo.

"Država je prošle godine izmenila Krivični zakonik i po prvi put dela poput seksualnog uznemiravanja i proganjanja prepoznala kao krivična. Bilo da se radi o neprimerenim nadimcima, slanju nepristojnih poruka, dodirivanju, unošenju u lice, polnom uznemiravanju - devojke se osećaju uplašeno i poniženo i to je neprihvatljivo u društvu koje gradimo", rekla je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je dodala i da je rad sa mladima, od najranijeg uzrasta, od izuzetne važnosti za prevenciju ovakvih oblika ponašanja.

"Moramo raditi sa decom, učiti ih da poštuju jedni druge, podjednako i dečake i devojčice edukovati šta je rodna ravnopravnost, ali i kako da prepoznaju seksualno uznemiravanje i kako da reaguju povodom toga", rekla je Mihajlović.

Povezano

Sve vesti