• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kod nekih inspekcija neće ni zalaziti

Izvor Tanjug

Kompanije "od poverenja" će ubuduće češće obavljati samoprovere umesto da budu predmet nadzora inspektora.

  Inspekcija - Izmene Zakona o inspekcijskom nadzoru Izvor: Mondo/Georgi Mitev Šantek
Izvor: Mondo/Georgi Mitev Šantek

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave predstavilo je danas Nacrt izmena i dopuna Zakona o inspekcijskom nadzoru sa ciljem da se unapredi efikasnost inspekcija, a privreda rastereti troškova suvišnih kontrola, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

"Izmene koje predlažemo nadogradnja su postojećih zakonskih rešenja i odnose se na uvođenje novih, reformskih rešenja na liniji prevencije, procene rizika i jačanja poverenja između inspekcija i privrede. Ključna reč je poverenje jer će kompanije sa dobrom istorijom poslovanja ubuduće češće obavljati samoprovere umesto da budu predmet nadzora inspektora", rekao je Ružić.

Status "subjekta od poverenja" namenjen je preduzećima koja pokazuju visoke standarde poslovanja i poštuju propise, a to znači da ih najmanje četiri godine inspekcije neće posećivati u redovnim kontrolama, već će ti privredni subjekti inspekcijama dostavljati izveštaje o rezultatima, navodi se u saopštenju NALED-a.

Divljih firmi 17 odsto

"Poslednjih godinu dana obavljeno je više od 12.000 nadzora nad firmama za koje se sumnjalo da su neregistrovane, a to je potvrđeno u 30 odsto slučajeva. Udeo neregistrovanih firmi u ukupnom broju privrednih subjekata u Srbiji je 17 odsto odnosno 68.500 što je bar tri puta više u odnosu na zemlje s kojima smo se poredili", kazao je Kovačević. Dodao je da većini inspekcijskih organa nedostaju ljudi i zbog toga je važno da se njihovi ograničeni resursi efikasnije koriste.

Predloženo je da primena tog statusa počne dve godine posle usvajanja zakona kako bi se za to vreme primenili instrumenti za procenu rizika u okviru platforme e-Inspektor i stvorila baza podataka o "dobroj" i "lošoj" privredi.

"Za one koji ovaj novi instotut vide kao način za zloupotrebu važno je da znaju da on može biti i trajno oduzet", kazao je Ružić.

Saopšteno je da se izmene zakona odnose i na institut sporazuma o priznanju prekršaja, za čiju je primenu NALED pripremio smernice, ali i mogućnost da preduzeća sama prijave da su u prekršaju i time izbegnu kaznu.

Ministar je rekao da je kvalitet reforme inspekcija u tome što je obavljena u tesnoj saradnji sa privredom, poslovnim udruženjima i predstavnicima 41 inspekcije.

Dodao je da je Ministarstvo zajedno sa ambasadom Norveške, NALED-om i Koordinacionom komisijom Vlade Srbije radilo na implementaciji zakona, a posle dve godine njegove primene pripremilo nacrt kojim se unose reforme inspekcijskih službi.

Ambasador Norveške Arne Sanes Bjernstad kazao je da su inspekcije neophodne za funkcionisanje vladavine prava i efikasnost ekonomije, kao i da upotreba informacionih tehnologija i saradnja inspekcija stvaraju manje troškove, a daju bolje rezultate.

"Novi zakon svrstava Srbiju među zemlje sa modernijim pristupom inspekcijama, a to su 'meki kontakt' i kontrola zasnovana na analizi rizika čime se olakšava život privredi koja posluje u skladu sa zakonom, a otežava kompanijama koje posluju mimo propisa", rekao je on.

Potpredsednik Upravnog odbora NALED-a Goran Kovačević rekao je da privreda podržava nove institute u zakonu koji će rasteretiti kompanije koje poštuju propise i omogućiti da inspekcije usmere veći deo aktivnosti na otkrivanje neregistrovanih subjekata.

"Potrebno je da se usmerimo na problem nelojalne konkurencije, kao i da kontinuirano jačamo ljudske i tehničke kapacitete", rekao je on.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Prazna prica

U Srbiji su ugrozena ljudska i radnicka prava a nema ni borbe za prava.Opsta je propast i besmisao i nema nam spasa.

special image