MONDO/Beta

Migranti posetili spomenik Neznanom junaku na Avali

Autor:

Izlet do spomenika Neznanom junaku i tornja na Avali organizovan je danas za sedam migranata iz Prihvatnog centra u Obrenovcu kako bi upoznali makar delić istorije Srbije.

4
A- A A+

avala, spomenik neznanom junaku Foto: MONDO/Tamara Sekulović

Ova aktivnost sprovedena je u okviru podrške Evropske unije opštinama i gradovima na čijim teritorijama borave migranti.

"Ti momci iz Pakistana, Somalije i Iraka uvek su spremni da pomognu u bilo kakvom poslu i pokazali su želju da upoznaju deo istorije Beograda i Srbije", rekao je Mateja Bakočević iz Međunarodne organizacije za migracije, koja je i organizovala ovu posetu.

Dodao je da su migranti zadovoljni smeštajem i da za Srbiju imaju samo reči hvale.

Migrant iz Pakistana Norez Džaved rekao je da voli istoriju i da je često i u njegovoj zemlji posećivao istorijske spomenike.

"Dopada mi se spomenik Neznanom junaku", rekao je Džaved i dodao da je "izuzetno zadovoljan uslovima boravka u Srbiji jer se oseća kao kod kuće".

On je u Srbiji skoro dve godine i pre nekoliko meseci je, kako je rekao, odlučio da odustane od puta u zemlje EU i ostane u Srbiji.

Zahtev za azil je, prema njegovim rečima, u proceduri, a posle toga pokušaće da nađe posao u Srbiji koji je vezan za znanje jezika.

Migranti provalili u kuću Dina Merlina!

"Želeo bih da radim u nekoj međunarodnoj organizaciji kao prevodilac", rekao je Džaved koji dobro govori engleski i urdu jezik.

Na pitanje da li je put do Srbije bio naporan Džaved je rekao da teške trenutke želi da zaboravi i da u sećanju ima samo lepe uspomene.

Migrant iz Somalije Jasin Baši, koji je u Srbiji oko godinu dana, rekao je da je "srećan" što je mogao da vidi spomenik na Avali jer ga interesuje istorija.

Potvrđeno: Fronteks na granicama Srbije!

"Ovo je prvi istorijski spomenik koji sam video u Srbiji", kazao je Baši.

Iz Somalije je Baši, kako je rekao došao pešice, preko Turske i Bugarske i do sada mu je "najbolje u Srbiji".

Istakao je da mu je cilj da stigne do Nemačke, a ako ne uspe "možda će ostati i u Srbiji".

Povezano

Sve vesti