MONDO/Srna

Skandal u Hrvatskoj: Nacistička himna na svečanosti

Autor:

Domar u Osnovnoj školi "Vladimir Nazor" u Čepinu, u Osječko-baranjskoj županiji, na svečanosti potpisivanja partnerskog ugovora sa Gete institutom, pustio je verziju nemačke himne koja se vezuje za vreme i ideologiju Adolfa Hitlera.

17
A- A A+
kukasti krst, hitler, nacisti, grafiti, studentski park Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Ozloglašena verzija nemačke nacističke himne puštena je pred šokiranim predstavnikom nemačke ambasade Arneom Hartigom i direktorom Geteovog instituta Matijasom Milerom-Viferigom.

Tu su bili i predsednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin, gradski većnik i predsednik nemačke zajednice Osijek Vladimir Ham, novinari, deca i učitelji, piše "Glas Slavonije".

"Najn, najn, to nije dobra verzija, ugasite to!", vikala je moderator programa iz Geteovog instituta Milka Jurković, koja je bila vidljivo uznemirena, ali je domar uzvratio: "Ali, upisao sam kako mi je rečeno. Šta nije u redu?".

Na kraju se za ovaj gaf izvinio direktor škole Ilija Pavić, rekavši da je domar na svečanosti verovatno kliknuo na pogrešan link na platformi YouTube.

I u Zagrebu cvetaju nacistički grafiti

Nakon potpisivanja ugovora, ponovo su puštene i hrvatska i nemačka himna, ovaj put u instrumentalnoj verziji.

"Sigurno nije bilo namerno, izvinili su se i to je najvažnije. Ne bih više o tome", rekli su predstavnici Geteovog instituta.

Povezano

Sve vesti