MONDO/Srna

Svedoci: Dudaković lično naređivao klanje Srba

Autor:

Pripadnici jedinica kojima je komandovao general Atif Dudaković samo su u Ključu i 15 okolnih sela 1995. godine ubili 42 srpska civila.

1
A- A A+
Ilustracija Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac Ilustracija

Dudaković je, prema iskazima zaštićenih svedoka, lično naređivao da se zarobljeni vojnici ubijaju, a naseljena mesta pale, javlja RTRS.

U udruženom zločinačkom poduhvatu, kako se navodi, srpsko stanovništvo s područja opštine Ključ pobijeno je i proterano, a zapaljene su i devastirane četiri pravoslavne bogomolje.

Slava Kovačević iz Ključa rekla je da je, nakon što je Peti korpus takozvane Armije BiH zauzeo ovaj grad 14. septembra 1995. godine, njen otac koji nije napustio selo Zavolje, pronađen mrtav u dvoruštu kuće, što je bio čest slučaj nakon što je takozvana Armija BiH ušla u grad.

Zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske odvodili su na viseći most na Sani gde su ih ubijali, a njihova tela bacali u reku, navodi se u prilogu RTRS-a.

Ubijana su starija lica srpske nacionalnosti koja nisu htela ili nisu mogla da pobegnu pred naletom Dudakovićeve vojske. U Krupi i Sanskom Mostu ubijeno je 110 srpskih civila, a zapaljena je i uništena 21 pravoslavna crkva.

Božo Jerković iz Krupe svedočio je da je nakon što je Peti korpus zauzeo ovo naselje 15. septembra 1995. godine počelo paljenje i uništavanje srpske imovine u njegovom selu Cuvaja.

Dudaković na slobodi, ukraden ključni dokaz?

"Tada mi je ubijen brat Mirko, čije sam posmrtne ostatke pronašao tek 2002. godine", naveo je Jerković.

Slobodanka Jelisavac iz Sankog Mosta rekla je da je njen svekar zarobljen i zaklan nakon što je Peti korpus zauzeo njihovo selo Hadrovci u Sanskom Mostu.

CIA sakrila dokument o masakru 1.000 Srba

Zaštićeni svedoci, čije je iskaze Tužilaštvo BiH predočilo još u aprilu na ročištu za određivanje pritvora, potvrdili su da je naredbe za streljanje davao lično general Dudaković.

U napadima Petog korpusa takozvane Armije BiH uništeno je desetine sela, vrijedna imovina, skrnavljeno i zapaljeno 38 pravoslavnih bogomolja, pobijeno više od 300 Srba na pragovima svojih kuća ili u masovnim egzekucijama.

Optužnica protiv Atifa Dudakovića i 16 komandanata i vojnika Petog korpusa takozvane Armije BiH još nije potvrđena.

Povezano

Sve vesti