Dojenje ima brojnih prednosti za bebu, a potvrđena je i još jedna za koju se do sada nije znalo.
Bebe koje su hranjene majcinim mlekom najmanje šest meseci u stomaku imaju manje bakterija otpornih na antibiotike, pokazala je nova studija.
Šecer u majcinom mleko hrani takozvane dobre bakterije, koje sprecavaju razmnožavanje bakterija otpornih na antibiotike. Ovi rezultati studije sprovedene u Finskoj samo su još jedna prednost dojenja koju možemo da dodamo citavom nizu razloga zašto je dobro dojiti bebu (ko je u mogucnosti, naravno).
Eksperti su inace ranije upozorili da je otpornost bakterija na antibiotike veliki rizik za zdravlje ljudi, jer je sve više bakterija koje antibiotici ne mogu da ubiju.
U studiji sprovedenoj na Univerzitetu u Helsinkiju, istraživaci su analizirali gene 16 majki i njihovih beba starijih od osam meseci.
Rezultati su pokazali da bebe koje su dojene najmanje šest meseci imaju manje bakterija otpornih na antibiotike u stomaku, u odnosu na one koje su dojene manje od šest meseci ili nisu uopšte.
"Ovi rezultati sugerišu da rani prestanak dojenja deteta može da ima negativne posledice na zdravlje bebe", saopštili su naucnici.
Svetska zdravstvena organizacija preporucuje majkama da najmanje šest meseci doje bebu.
Naucnici dodaju da je pozitivan efekat dojenja primetan i kod beba kojima je davana formula kao dodatak majcinom mleku.