Srbija dobila prvi dnevni hospis za umiruće pacijente

Autor:

Prvi Dnevni centar Hospis, namenjen ljudima koji su u terminalnoj fazi bolesti, otvoren je danas u Beogradu i to je prvi centar takve vrste u Srbiji.

Na otvaranju je bila i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je ukazala na važnost i značaj zbrinjavanja i pružanja prve pomoći ljudima koji su u terminalnoj fazi bolesti, kao i njihovim porodicama.

Ona je naglasila da je Poverenik uputio preporuku mera nadležnim ministarstvima da preduzmu sve aktivnosti na unapređenju sistema palijativnog zbrinjavanja u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju, o važnosti razvijanja socijalno-zdravstvenih usluga i ustanova posebno je ukazano i u mišljenju na Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti koji nije adekvatno uredio ovu važnu oblast.

"Palijativno zbrinjavanje treba omogućiti svima kojima je neophodno, bez obzira na starosno doba", naglasila je Janković.

Ona je podsetila da se danas obeležava i Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i ukazala da su siromašni građani i građanke prema svim istraživanjima percipirani kao jedna od najdiskriminisanijih i najugroženijih grupa.

Zbog toga svi nadležni treba da iskažu posebnu posvećenost, odgovornost i obavezu u suzbijanju siromaštva i socijalne isključenosti u Srbiji uz kreiranje i buduću doslednu primenu novog strateškog dokumenta, istakla je poverenica.

Odeljenje palijativne nege u bolnici u Pirotu

Povezano

Sve vesti