Slučaj Korbet:Novi detalji o marincu zatočenom u Srbiji

Autor:

Američki portal Bazfid njuz (BuzzFeed.news) obelodanio je detalje o američkom marincu zvanom "Prljavi", Danijelu Korbetu, koji se nalazi u pritvoru u Srbiji.

4
A- A A+

vojska, marinci, amerika, sad Foto: Mondo/Stefan Stojanović Ilustracija

Portal navodi da je Korbet bio pripadnik čuvenog "Tima 6", elitne jedinice "Foke" i da je nedavno bio angažovan kao najamnik u Jemenu.

Portal navodi da Korbet leži u srpskom pritvoru već osam meseci, dok se protiv njega vodi istraga zbog posedovanja ilegalnog oružja.

Podseća i da je u julu njegov advokat Miša Ognjanović ubijen u Beogradu "u gangsterskom stilu", te da je to ubistvo ostalo nerešeno, uz napomenu da se ne zna da li je vezano za Korbetov slučaj.

Ko je američki marinac uhapšen u Beogradu

Pozivajući se na tri izvora bliska Korbetovoj vojnoj prošlosti, Bazfid navodi da je "Prljavi" bio raspoređen u borbenim akcijama u Iraku i Avganistanu - najpre u "Timu 5" jedinice "Foka" od 2004. do 2007, a naredne tri godine u legendarnom "Timu 6", poznatom i kao "Razvojna grupa" ili DEVGRU - jedinici koja je ubila Osamu bin Ladena.

Od 2012, stoji u tekstu, Korbet je bio u mornaričkoj jedinici rezervista poznatoj kao "Tim 17", i imao je pristup strogo poverljivim informacijama američke vojske.

Marinac Korbet i trojica Srba u pritvoru 3 meseca

Bazfid je obelodanio i da je Korbet bio angažovan više meseci u ratom razorenom Jemenu, 2016. godine, a da ga je unajmila američka kompanija Spear Operations Group, koju su, tvrdi se, Ujedinjeni Arapski Emirati finansirali da ubija islamističke političke lidere i politički aktivne sveštenike.

Američki portal napominje da nije jasno šta je Korbet tačno radio za tu kompaniju u Jemenu, a ističe da je Abraham Golan, koji se nalazi na čelu kompanije Spear, doputovao s Korbetom u Srbiju 2018.

Golan je za američke medije odbio da komentariše zbog čega su posetili Srbiju, a nije želeo da otkrije ni detalje Korbetovog slučaja.

Američka mornarica i Ambasada SAD su, takođe odbile da komentarišu slučaj, dodaje se u tekstu, a izvori na koje se portal poziva kažu da Korbet Ambasadi nije dao ovlašćenje da objavljuje informacije o njegovom slučaju.

"Neki ljudi bliski Korbetovom slučaju u Srbiji spekulišu da bi on mogao biti pijun u tekućem diplomatskom ratu za uticaj u regionu između SAD i Rusije", zaključuje Bazfid.

Povezano

Sve vesti