Ludilo zvano MX4D stiže i u naše bioskope! (VIDEO)

Isprobali smo revolucionarnu tehnologiju kojom gledaoci u bioskopu "ulaze" u film, pogledajte kako to izgleda!

Ludilo zvano MX4D stiže i u naše bioskope! (VIDEO) Foto: MONDO

MONDO je bio među odabranim medijima koji su u najstarijem Cineplexx bioskopu u austrijskom gradu Gracu testirali najnovije bioskopsko iskustvo, MX4D tehnologiju koja sredinom novembra stiže i kod nas.

Za one koji vole da idu u bioskop, ovo je iskustvo koje će učiniti da se osećaju kao da su zaista ušli u film. Jedno je gledati, recimo, jurnjavu motorima, a potpuno je druga priča osetiti svaku neravninu na tom putu, kamenčiće koji se odbijaju od vaših nogu, i vetar koji vam šiba kosu!

Pogledajte!

Izvor: MONDO

Kada uđete u MX4D salu, prvo ćete primetiti "fensi" sedišta, veća i udobnija nego što ste navikli. Stavićete 3D naočare, počeće film, i osetićete čak 14 efekata! Sedište se drma i pomera u raznim pravcima, prska vas voda, duva i "uopšteni" vetar, ali postoji i verzija u kojoj vam vazduh iznenada dune pravo u lice.

U zavisnosti od vremenskih uslova u vašem filmu, tu su kiša, sneg, magla, izletaće čak i mehurići od sapunice! Meni je najupečatljivije bilo golicanje, koje ćete osetiti po vratu i nogama, nisam mogla da dočekam da izađem iz bioskopa i austrijske domaćine pitam "KAKO se ovo radi". Strob svetla dočaraće vam munje ili eksplozije, a svaki film nudi do dva mirisna efekta. Naslon i sedište će vas povremeno, kada najmanje očekujete, izbubecati po leđima i... Pa, onom delu tela koji koristite za sedenje. I ne brinite, nisu to neki pravi, jaki udarci, nećete ni zbog kiše ili snega po izlasku iz sale izgledati kao da su vas polili kofom vode, ništa u ovom iskustvu nije neprijatno. Svaki film ima pažljivo isprogramiran redosled efekata koji će vas "prodrmati" u pravom trenutku, zaboravite na lutanje pažnje ili zevanje. A mi smo, pritom, gledali crtać i raspametili se. Kako li izgleda gledati, recimo, horor? Otkrićemo kada MX4D stigne 15. novembra u Cineplexx u beogradskom Delta sitiju, a uskoro stiže i u novosadsku Promenadu.

Uz MX4D dolaze i upozorenja vezana za bezbednost. U sedište ne sme da sedne dete niže od jednog metra, a deca ne smeju sedeti roditeljima u krilu. Na upozorenju prikazanom nama pisalo je i da se baš ne savetuje trudnicama da gledaju filmove u ovoj tehnologiji, iz očiglednih razloga. Takođe, ne bi trebalo da, recimo, torbu stavite ispod sedišta, i ni slučajno ne pokušavajte da gurnete ruku ispod (a kad krene golicanje nogu, poželećete, verujte mi) - sedišta su masivna i teška, ali kretaće se hitro i nepredvidivo kao da nisu.

Zatim, pošto će se sedišta u bioskopu pomerati simultano, preporučujem vam da kokice i osveženje uzmete na vreme, kao i da ipak trknete do WC-a pre filma, jer ne bi trebalo da se šetkate između sedišta i redova kada "vožnja" počne. Tvorci ove tehnologije imaju dugogodišnje, bogato iskustvo u kreiranju efekata za predstave, ali i za vožnje u zabavnim parkovima, i MX4D je možda najbliži upravo rolerkosteru - udobno se smestite, pazite na stvari i ruke i očekujte ciku i vrisku. I uživajte u filmu, mislićete da ste zaista u njemu!

Povezano

Sve vesti