• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nole i Rafa pod pritiskom medija: Zašto ćutite?

Izvor mondo.rs

Mediji u svetu počeli su da pritiskaju dvojicu teniskih asova zbog planirane egzibicije u Saudijskoj Arabiji 22. decembra. Evo i zašto!

Novak Ðokovic i Rafael Nadal, dvojica velikih rivala, ali i prijatelja, potvrdili su ucešce na egizibiciji u Džedi (Saudijska Arabija) 22. decembra.

To ne bi bio nikakav problem da se nije umešala politika. Naime, mediji u svetu traže od Novaka i Rafe da "prekinu cutanje" u kontekstu pristanka igranja u revijalnom mecu dok se vodi velika istraga oko nestanka (i verovatnog ubistva) uglednog novinara i publiciste Džamala Kašogija.

Za one koje nisu ispratili ovaj slucaj: novinar "Vašington posta" Džamal Kašogi je ušao u Konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi završio administrativne poslove i više nikada nije viden kako je iz zgrade izašao. Turska je pokrenula zvanicnu istragu, sumnja se na svirepo ubistvo novinara, a vlasti u Saudijskoj Arabiji sve negiraju.

U meduvremenu, i Ðokovic i Nadal su prihvatili ucešce na egzibiciji u Saudijskoj Arabiji, ali sada mediji u svetu krecu u ofanzivu na njih dvojicu da odustanu s obzirom na osudu koju režim u Saudijskoj Arabiji prima sa svih strana.



Londonski "Gardijan", recimo, smatra da ce, ako Ðokovic i Nadal "nastave da cute", ugroziti svoj ugled i rejting u svetu i da ce se "osramotiti".

"Logicno je zakljuciti da su Ðokovic i Nadal ili nezainteresovani za situaciju i kritike ili su nesvesni ozbiljnosti ovog slucaja. Ni jedno ni drugo nije dobro po sportiste koji su uvek razumeli svoju široku odgovornost", napisao je u tekstu komentator "Gardijana" Kevin Micel.

Podsetio je da su i Ðokovic i Nadal uvek do sada pomagali ljudima u nevoljama (pominju se poplave u Srbiji i na Majorki), kao i to da obojica imaju humanitarne fondacije za pomoc mladima i deci.

"Obojica su ljudi od integriteta i razumni. Obojica su pristojni ljudi", istice novinar "Gardijana" i nastavlja: "Ali, obojica ostaju gluvi na rastuce kritike što ce ucestvovati na egzibiciji u Saudijskoj Arabiji".

Novinar londonskog lista ocenjuje da njihovo prisustvo na ovom revijalnom mecu ne ide u prilog nikome, osim režimu u Saudijskoj Arabiji.

Isto misle i neki drugi mediji, isticuci da ova dvojica vrhunskih sportista "pristaju da budu pauni u nameri režima u Saudijskoj Arabiji da popravi svoj narušeni imidž".

Sve ovo može se posmatrati i sa druge strane medalje. Najpre, ništa od ovoga što se špekuliše u vezi sa nestankom (i verovatnim ubistvom novinara Kašogija) nije dokazano, tacnije istraga je u toku. A takode, možda i važnije je - zašto se sada traži od tenisera (sportista) da se izjašnjavaju o politickim stvarima, a kada to ponekad i ucine, onda su odmah na meti kritika?

Komentari 66

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Danijela

Dušebrižni novinari Gardijana i slični bi pre mogli da se zapitaju zašto njihova zemlja podržava terorističke akcije i prodaju oružja SA nego da napada nekoga zbog sporta tj. tenisa? Koliko je UK profitirala prodajom oružja kojim se ubijaju civili u Jemenu, o ostalom da ne pišemo...

Jos Jedan U Nizu

Sport i politiku treba mesati samo kad to drugima odgovora, a kad nasi sportisti obuku majicu sa natpisom KOSOVO JE SRBIJA, budu najostrije sankcionisani! Treba da igraju i da ih briga sta ko misli! Neka sport pobedi!

Profa

Neka momci rade svoj posao - igraju tenis!

special image