Haos na autoputu: Palili strnjiku, izazvali tragediju!

Autor:

Muškarac poginuo na autoputu Beograd-Niš, u smeru ka Nišu, gde se dogodio lančani sudar kada su vozila uletela u gust dim nakon što je neko palio strnjike pored puta. Četvoro povređenih.

50
A- A A+

Ilustracija Foto: Mondo/Goran Sivački Ilustracija

Sudar se desio kada su vozači uleteli u gust dim zbog paljenja niskog rastinja pored autoputa.

Hitna pomoć je jednu osobu prevezla u Klinički centar "Kragujevac", međutim, bez znakova života. Četiri osobe su lakše povređene.

 Iz MUP-a obaveštavaju da su u nesreći učestvovala tri teretna, dva putnička, kombi i pikap vozilo.

Jedan od učesnika udesa rekao je za RTS da je uleteo u gust dim i da je video kako koči vozilo ispred njega. Iako su zakočili i on i vozilo iza njega, sudar je bio neminovan.

Meštanin kaže je da je još u deset časova video da je njiva zapaljena. I dalje tinja vatra na nekoliko hektara u okolini auto-puta.

Kolona na tom delu autoputa bila je kilometarska.

Saobraćaj je bio obustavljen na dva kilometra od naplatne stanice Batočina, u smeru od Beograda ka Nišu sve dok brza traka nije bila osposobljena za saobraćaj.

Saobraćaj se trenutno odvija usporeno.

Palili strnjiku, zapalili blago: Gori Carska bara FOTO

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja rekao je da je krajnje vreme da MUP i Tužilaštvo krenu da hapse odgovorne za paljenje njiva, jer ugrožavaju bezbednost. Oni ne čine prekršaje, već krivična dela koja mogu dovesti do tragičnih posledica, ocenio je Okanović.

Prethodne sedmice dogodilo se nekoliko teških saobraćajnih nezgoda uzrokovanih gustim dimom zbog paljenja strnjika pored puteva.

U Vojvodini su zbog strnjike izgoreli psi koji su bili smešteni u azilu.

U PITANJU JE KRIVIČNO DELO!

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture apeluje na građane da ne ugrožavaju bezbednost učesnika u saobraćaju paljenjem rastinja pored auto-puta i upozorava da takva radnja predstavlja i krivično delo.

Stefanović: Hitna istraga

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je, povodom saobraćajne nezgode na auto-putu kod Batočine, da očekuje od pripadnika policije da što pre pronađu osobu koja je odgovorna za paljenje niskog rastinja pored auto-puta, što je najverovatnije uzrok teškog lančanog sudara u kome je, nažalost, jedna osoba izgubila život.

"Povodom današnjeg lančanog sudara na auto-putu Beograd-Niš, izazvanog dimom koji je nastao paljenjem niskog rastinja pored auto-puta, upozoravamo da prema Zakonu o putevima ova radnja predstavlja prekršaj za koji su zaprećene kazne u rasponu od 10.000 do 2.000.000 dinara", ukazuje u saopštenju resorno ministarstvo.

Navodi se i da je podmetanje požara sankcionisano i Krivičnim zakonikom kao teško delo protiv opšte sigurnosti, kod kojeg je u slučaju smrtnih posledica predviđena kazna zatvora predviđena u trajanju od dve do 12 godina.

Nadležna inspekcija Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je na terenu i ispituje uzroke lančanog sudara koji se dogodio danas na auto-putu Beograd-Niš, navodi se u saopštenju.

Povezano

Sve vesti