Londonski crni taksi prelazi Lamanš (FOTO)

Autor:

Novi vlasnici žele da od londonskog taksija naprave globalni brend

Londonski crni taksi prelazi Lamanš (FOTO) Foto: MONDO portal / Marko Čavić

Crna taksi vozila, jedan od najčuvenijih simbola Londona, od naredne godine će "krstariti" ulicama Pariza, jer kompanija London elektrik viekl kompanija (LEVC), u vlasništvu kineskog Džilija, nastavlja globalnu ekspanziju tog poznatog modela.

Džili je 2017. godine izabrao Amsterdam za prvu stranu destinaciju na kojoj će plasirati novu električnu verziju tog taksija, a od tada je najavio planove širenja i u gradovima kao što su Oslo, Berlin i Hamburg, prenosi Rojters.

"S obzirom na probleme sa zagađenjem vazduha sa kojima se suočavaju francuski gradovi, veoma se radujemo što ćemo i vozačima i putnicima omogućiti novi izbor u Parizu posle veoma pozitivinog prijema na ulicama", izjavio je direktor LEVC-a, Kris Gabi.

Parižani bi već u prvoj polovini 2019. godine mogli da se provozaju tim vozilima, odnosno nakon što pregovori sa izabranim uvoznikom budu okončani.

Londonski taksi, čija je sada zvanična skraćenica LEVC TX, pogoni električni motor snage 150 konjskih snaga. Zanimljivo je da pored elektromotora, ovaj čuveni taksi ima i benzinski motor jačine 81 KS, koji služi isključivo za dopunu baterija.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicima.

Povezano

Sve vesti