Muljanje u Galenici: Ognjenoviću šest godina zatvora

Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na šest godina zatvora bivšeg direktora zemunske fabrike lekova Galenika, Nenada Ognjenovića zbog zloupotrebe položaja.

21
A- A A+

ognjenović,galenika Foto: Mondo/Jelena Stokić

Pored zatvora, Ognjenović je osuđen i na pet godina zabrane vršenja javne funkcije. Godinu dana koliko je proveo u pritvoru, Ognjenoviću će se odbiti od dosuđene vremenske kazne, ukoliko presuda postane pravosnažna.

Osuđeni Ognjenović nije dao izjavu javnosti nakon donošenja presude.

Ognjenović je osuđen za četiri krivična dela zloupotrebe položaja odgovornog lica, a tokom suđenja je negirao delo za koje se tereti.

Ognjenovićev nekadašnji zamenik, Goran Orlić, je oslobođen optužbi.

Nekadašnji direktora "Velefarma", Dragoljub Vučićević, osuđen je na tri godine zatvora.

Odgovorno lice u privrednom društvu Trgošped-trans, Milan Vladović, osuđeno je na godinu dana kućnog zatvora, kao i vlasnik radnje "Pavlović", Dragan Pavlović, koji će kod kuće "robijati" 10 meseci.

Oslobođena su i odgovorna lica u privrednim društvima Farmanari i Unihemkom, Željko Jovović i Ljubica Prica, kao i procenitelj Željko Birmančević.

galenika,ognjenović Foto: Mondo/Jelena Stokić

Nisu dočekali presudu

Protiv optuženog vlasnika zanatske radnje i privrednog društva "Livnica Jeremić", Miodraga Jeremića, i direktora Farmatrejda, Radoslava Sekulića, postupak je obustavljen jer su u međuvremenu preminuli.

Na ime naknade materijalne štete Ognjanović, Pavlović i Vučićević dužni su da solidarno na račun budžeta uplate 539 miliona dinara.

Predsedvajući sudija je rekao tokom izricanja presude da su krivična dela Ognjenovića "nesporno utvrđena" i da su on i ostali osuđeni postupali s umišljajem.

Ognjenović i Vučević proglašeni su krivim zato što su u periodu od 2008. do 31. decembra 2009. godine "iskorišćavanjem svojih ovlašćenja" oštetili "Galeniku" za oko 5,2 miliona evra, a firmi "Pharmatrade" sa Maršalskih Ostrva pribavili protiv pravno imovinsku korist od oko 4,9 miliona evra.

Ognjenović: Sve bilo u redu dok sam vodio Galeniku

Ognjenović je osuđen i za višemilionske zloupotrebe prilikom nabavke umetničkih dela od radnje "Pavlović" u vlasništvu Dragana Pavlovića i privrednog društva "Livnica Jeremić", čiji je vlasnik bio Miodrag Jeremić, koji je u toku postupka preminuo. Po toj tački optužnice, on je optužen da je kupovao skulputre i ploče za spomenike po višim cenama od tržišnih, čime je oštetio "Galeniku" za više od 140 miliona dinara.

Galenika je za manje od godinu i po dana potrošila oko miliona evra na kupovinu 12 umetničkih skulptura. Njih 11 je bilo postavljeno u krugu fabrike, a jedna, najskuplja nije ni preuzeta iz livnice.

Kako je naveo sudija Dušan Milenković, Ognjenović je znao da u budžetu farmaceutske kompanije nisu predviđena sredstva za kupovinu umetničkih dela, a naložio je sektoru nabavke da sprovede fiktivni postupak.

Direktor Galenike: Optužen sam zbog tuđih sukoba

 Ovom prvostepenom presudom zavrešen je takozvani slučaj Galenika 1, dok je suđenje za Galenika 2 još u toku, u kojem se Ognjenović sa saradnicima tereti za malverzacije od 34 miliona evra.

Povezano

Sve vesti