Ukoliko ste nekad pušili, evo šta treba da jedete, da biste poboljšali zdravlje pluća oštećeno cigarama. 

U studiji je ispitano 680 ljudi, uključujući i one koji nikada nisu pušili, bivše i aktivne pušače, a naučnici su ih ispitivali o navikama u ishrani. Zatim su uradili spirometriju, test kojim se proverava funkcionisanje pluća na osnovu udisaja i izdisaja. Isti ovaj test ponovili su nakon deset godina.

Istraživači su utvrdili da što su više jabuka, banana i paradajza jeli bivši pušači, to je funkcionisanje pluća sporije opadalo tokom tog perioda. To je važno, s obzirom na to da su starenje i pušenje dva faktora koja imaju najviše uticaja na funkcionisanje pluća, ističu naučnici.

Dakle, zašto su ove namirnice tako važno za zdravlje pluća? Verovatno je reč o antioksidantima, veruju stručnjaci.

Na primer, paradajz je bogat likopenom, antioksidantom koji smanjuju zapaljenje disajnih puteva i na taj način poboljšava rad pluća.

Još jedna grupa antioksidanata koji se zovu flavonoidi ima uticaja na to. Nalaze se u mnogim vrstama voća i povrća i takođe imaju antizapaljenska svojstva, i pomažu vam da lakše dišete. To može da objasni i zašto se jabuke i banane povezuju sa boljim zdravljem pluća.  

Veza između zdravlja pluća i paradajza, banana i jabuka bila je još očiglednija kod bivših pušača, nego kod onih koji nikada nisu zapalili cigaru. Ovo saznanje može da znači antioksidanti doprinose oporavku pluća, pomažu u obnavljanju tkiva oštećenog cigaretama, smatraju naučnici.